Stilovi roditeljstva

Roditelji svakog dana donose izbor o načinu interakcije sa svojom decom i to rade u trenutku kada se nešto dešava. Svaka od tih odluka prenosi važnu poruku deci, a na kraju se svi ti izbori stapaju u specifičan stil roditeljstva koji zauvek utiče na njih.

Šta je roditeljski stil?

Kao što svaki roditelj zna, čini se da svaka osoba na ovom svetu ima određeno mišljenje kada je u pitanju vaspitavanje dece – kako da disciplinujete svoje dete, kako da ga odviknete od pelena, čime da ga hranite, kada da ga hranite, čak i kako da najlakše prohoda i progovori.

Sve ove naše pojedinačne odluke koji se odnose na naše dete predstavljaju opšti roditeljski stil koji nas karakteriše.

Naravno, svaki roditelj je drugačiji, ali se smatra da stilove savremenog roditeljstva možemo svesti na nekoliko kategorija:

  1. Autoritativno roditeljstvo
  2. Helikopter roditeljstvo
  3. Permisivno roditeljstvo
  4. Zanemarujuće roditeljstvo
  5. Tigar roditeljstvo
  6. Pozitivno roditeljstvo
  7. „Prilepak“ (Attachment”) roditeljstvo
  8. „Distribuirano“ (“Outsource”) roditeljstvo

Ovaj trening će vam pomoći da otkrijete koji je vaš roditeljski stil i steknete uvid u to kakav uticaj vaš stil ima na vašu decu. Trening će vas dovesti i do uvida da li se vaš roditeljski stil menja u odnosu na svako vaše dete ponaosob i da li ga je moguće promeniti i unaprediti.

Više nego bilo koji drugi faktor, vaš roditeljski stil i vaše ponašanje u odnosu na vašu decu najvažniji su prediktor kako će vaše dete reagovati na različite situacije u životu i koliko ćete mu pomoći u razvoju samopouzdanja i rezilijentnosti.

Prepoznajte željene stilove, prilagodite ih u odnosu na vašu decu koja su različita i naučite kako da prilagodite svoje roditeljsko ponašanje kako deca postaju starija.

Odličan trening za sve roditelje bez obzira na starost njihove dece. Doneće polaznicima veoma važne uvide koji će moći da se primene i na drugim poljima, kao što su odnos prema partneru i poslu.

Lokacija: Online trening

Trajanje: 2-dnevni trening u ukupnom trajanju od 6h

Ukoliko želite da zaposlenima pružite mogućnost razvoja i na polju roditeljstva koje je jedno od najvažnijih životnih uloga, i time doprinesete njihovoj retenciji, zadovoljstvu vama kao poslodavcem,
pozovite nas da zajedno pripremimo najbolji paket ovih usluga za ciljanu grupu roditelja u vašoj kompaniji.