Dadilje

DADILJE I BEBISITERKE

DADILJE I BEBISITERKE

Pronaći ćemo idealnu porodicu za Vaš posao dadilje ili bebisiterke

 • Povezujemo Vas sa idealnom porodicom koja traži baš Vaše kvalitete
 • Savetujemo kako da se predstavite u najboljem svetlu prilikom intervjua za posao
 • Dobijate besplatan Kurs prve pomoći kada počnete sa radom u novoj porodici preko naše agencije
 • Pružamo podršku tokom procesa prilagođavanja u porodici
 • Pružamo Vam mogućnost dodatnog usavršavanja kroz Montessori i ostale edukativne programe

Kako da izaberete pravu porodicu?

Dadilje i bebisiterke mogu naći zaposlenje preko preporuke, oglasa ili agencija koje se bave posredovanjem. Svaki od predstavljenih načina ima svoje prednosti i drugačije korake prilikom pronalaska posla, ali uvek podrazumeva intervju pre početka rada u porodici. Intervju sa porodicom je ključan prilikom odabira budućih saradnika jer je to najbolji način da procenite da li sebe vidite u saradnji sa datom porodicom. Kvalitet odnosa sa porodicom je utoliko uspešniji ukoliko su uslovi saradnje od samog početka precizno definisani (radno vreme, mesečna ili naknada po satu, prekovremeni rad, rad tokom praznika, itd).

Kada Vas neko pita „kakvu porodicu za saradnju tražite“, da li imate odmah spreman odgovor ili niste do sada razmišljali o tome? Koje Vam radno vreme najviše odgovara, sa decom kog uzrasta najviše volite da provodite vreme, koja plata bi Vam bila odgovarajuća? Definišete li na razgovoru sa porodicom dogovor oko odmora, državnih praznika, kućnih poslova? Pitate li se kako neki ljudi uvek imaju dobra iskustva i sarađuju samo sa najboljim porodicama?

Posao dadilje je plemenita profesija i u našem društvu postaje sve više cenjena. Postoji više načina za nalaženje posla, ali najčešći su putem preporuke ili agencija za posredovanje. Tu su i oglasi, međutim nakon nebrojenih loših iskustava, dadilje su sve više sklone da imaju posrednika prilikom zapošljavanja. Kada osoba po preporuci ode na razgovor za posao, u prednosti je jer budući poslodavci poznaju prethodne i to poverenje znatno olakšava kandidatu da nađe posao. Međutim, to ne znači nužno da će dadilji odgovarati uslovi saradnje koje poslodavci nude, a neretko se dešava da su oni već unapred definisani i mali je, ako ne i nepostojeći, prostor za pregovore. Takođe, često se može desiti da dadilje, i pored nedovoljno motivišućih uslova rada, pristanu na angažman jer žele da ispoštuju preporuku. Agencije koje posreduju u pronalaženju adekvatnih kandidata (dadilja, bebisiterki, mentora) imaju odgovornost da u potpunosti razumeju potrebe i očekivanja obe strane i da povežu prave kandidate sa pravim porodicama u cilju realizacije dugoročne saradnje. Uloga agencije je da ispoštuje sve želje i uslove koje su obe strane izrazile kao važne kako bi se došlo do lakšeg i bržeg prilagođavanja.

Kada sledeći put budete išli na razgovor za posao, setite se da je dobra priprema uvek pola posla. Izdvojite vreme pre odlaska na intervju i razmislite o sledećem:

 • Kakvu porodicu tražite, u kakvoj porodičnoj atmosferi ćete se osećati najugodnije?
 • Koja su Vaša očekivanja od njih kao poslodavca?
 • Koji budžet je Vama odgovarajući, šta su Vaša očekivanja po pitanju plate tokom godišnjeg odmora, slobodnih dana i praznika?
 • Pored osnovne odgovornosti čuvanja dece, da li biste se bavili i dodatnim aktivnostima poput kuvanja, čišćenja, brige o kućnim ljubimcima ili prevozom dece?
 • Koji je Vaš način vaspitanja i odgajanja dece, kao i koliko ste fleksibilni u pogledu prilagođavanja na drugačiji stil od Vašeg?
 • Ostavite dovoljno prostora da čujete očekivanja roditelja i da razumete šta će tačno biti Vaši zadaci.

Naveli smo samo ključna pitanja o kojima je važno da razmislite pre intervjua i da definišite sa porodicom pre početka saradnje. Često se dešava da su problemi koji nastanu u saradnji posledica dogovora poput „u hodu ćemo“ i „lako ćemo, nije problem“.

Kako intervjui za posao prosečno traju sat vremena, vrlo je izazovno saznati sve što Vas zanima o samoj porodici, a ujedno se i predstaviti na pravi način. Razmislite kako ćete prepoznati za vas poželjne odgovore koji ukazuju da oni jesu porodica za Vas. Sam razgovor bi trebalo da pomogne i porodici i Vama u proceni da li ćete moći da uspešno sarađujete i stoga je bitno da bude jasan, detaljan i informativan. Agencije često preporučuju i probni rad kao način da budete sigurni da je to prava porodica za Vas.

Upamtite, dadilje-koleginice koje čujete da su zadovoljne saradnjom sa prethodnim porodicama su one koje znaju koje kvalitete imaju, kako da ih istaknu, kakve poslodavce i uslove rada žele i umeju da procene od samog starta da li će se uklopiti sa datom porodicom.

Na kraju, imajte na umu da je, pored nalaženja prave porodice za rad, podjednako važno i zadržati ih kao poslodavce. Roditelji Vam predaju svoje najveće blago i oni su uvek obazrivi i prate Vaš rad, bez obzira na to koliko dugo ste zaposleni. Kada završite angažovanje kod date porodice, njihova dobra preporuka će Vam dosta značiti, bilo da buduće zaposlenje tražite preko prijatelja, rodbine ili agencije.

Prijavite se besplatno u našu bazu dadilja i bebisiterki i postanite deo Happymamma tima!