Praktični saveti

“Cake” za roditelje blizanaca

Odgajanje blizanaca uvek zahteva duplo više posla u odnosu na odgajanje jednog deteta. Nije isto imati dvoje dece različitog uzrasta sa različitim potrebama i blizance koji imaju skoro iste potrebe u isto vreme. Majke blizanaca su uvek iscrpljenije, nervoznije i napetije od žena koje su majke jednog deteta. Ako ste majka/otac blizanaca saveti Happymamma-e će vam sigurno pomoći.

Ne budite strogi prema sebi

Nemojte očekivati da budete super-roditelj. Sve što radite je najbolje što možete u datom trenutku. Možda neće baš svaki Vaš roditeljski postupak proteći onako kako ste očekivali, ali energija koju budete ulagali je zapravo ono što se vrednuje.

Provedite odvojeno vreme sa svakom bebom

Vaše bebe žele odvojeno i privatno vreme sa Vama. Tačno je da su blizanci međusobno veoma povezani, ali ljubav i pažnja majke im je potrebna odvojeno, a ne dok su u paketu.

Zaposlite dadilju

Možete zaposliti dadilju koja će dežurati noću, ali ako ste previše iscprljeni, unajmite dadilju koja će Vam pomagati i u toku dana. Ako imate blizance ne bi trebalo da budete stalno sami sa njima.

Prihvatite pomoć ili je tražite

Pomoć Vašeg partnera, prijatelja i porodice je uvek dobrodošla. Ako oni ne nude pomoć, tražite je. Imate puno pravo da pitate. Oni bi trebalo da razumeju u kakvoj se situaciji nalazite i da Vam izađu u susret.

Pripremite se na težak period u prvih 6 meseci

Svi roditelji blizanaca kažu da je prvih 6 meseci „pravi pakao“. Teško je navići se na dijametralno drugačiji stil života uz apsolutn0 novu organizaciju vremena. Posle nekog vremena, ovaj način života će Vam postati svakodnevnica.

Nemojte se nervirati ako se stvari ne odvijaju istim tempom kod obe bebe

Nije neobično da majka nosi jedno dete više nego drugo. Takođe, nije pogrešno ako ste u jednom trenutku više vezani za jednu bebu nego za drugu. Sve će to vremenom doći na svoje mesto.

Takođe, pokušajte da se ne stresirate zato što bebe razvojno ne napreduju istim tempom

Uobičajeno je da se za bebu koja učini prva razvojni napredak govori da je ona „normalna“, a da druga zaostaje. Ako jedna beba prva učini neki razvojni korak, to nije znak da druga beba zaostaje. Druga beba je samo prosto drugačija osoba.

Napravite jasnu rutinu spavanja

Vašim bebama je potrebno da imaju rutinu i da poštuju red koji napravite. Biće teško oformiti rutinu u početku, posebno zato što imate dve bebe.

Ne kažemo da će ovi saveti za podizanje blizanaca biti laki kao „mačji kašalj“, ali će sigurno olakšati roditeljstvo makar malo. Pokušajte uvek da ostanete što pozitivniji možete, iako će postojati momenti kada nećete videti „svetlo na kraju tunela“. Happymamma Vam može pomoći u odabiru najbolje dadilje za Vaše blizance, a može Vam i obezbediti psihološku podršku. Izdržite na početku i posle ćete biti najsrećnija mama na svetu.