Praktični saveti

Kako da pripremite svoje dete za polazak u obdanište?

Napravite rutinu

Dnevni raspored aktivnosti može olakšati prelazak u jedno drugačije okruženje kao što je obdanište. Deca, kao i svi mi, najbolje podnose promene onda kada ih očekuju i kada se odigravaju u poznatijem kontekstu. Rutina im pruža osećaj sigurnosti i pomaže im da razviju samodisciplinu. Neka Vaše dete svakog dana u isto vreme jede, igra se i spava. Dete će znati šta da očekuje, a istovremeno znaće i šta se očekuje od njega.

 Napravite kratku posetu obdaništu

Dogovorite posetu obdaništu. Većina obdaništa dozvoljava obilaske za Vas i Vaše dete. Tamo ćete i Vi i Vaše dete moći da se upoznate sa osobljem i da eventualno steknete nove prijatelje. Osetićete se sigurnije ukoliko budete znali šta možete da očekujete. Ukoliko planirate da angažujete bebisiterku koja će dovoditi Vaše dete iz obdaništa, zaposlite je nekoliko meseci ranije i tako pomozite Vašem detetu da se privikne na promene.

 Podstičite socijalizaciju

Vašem detetu je potrebno puno vežbanja kako bi razvilo sopstvene socijalne veštine. Pokušajte da ga upišete u grupu u kojoj ono već poznaje nekoga. Ako je moguće, pokušajte da organizujete druženja sa decom koja će biti u istoj grupi kao i Vaše dete. Biće od koristi ukoliko prvog dana u obdaništu ugleda poznatu osobu.

 Pričajte o obdaništu

Takođe, možete da olakšate polazak u obdanište ako budete sa detetom pričali o tome. Podstičite njegova pitanja kao i izražavanje emocija o tome, ali pripazite da Vaša anksioznost ne pređe na dete. Deca lako uočavaju emocionalne reakcije odraslih osoba. Ako je Vaše dete uplašeno, obećajte mu da ćete doći po njega za par sati ili nakon nekih aktivnosti u obdaništu (npr. kada vaspitačica otpeva određenu pesmu ili pročita poslednju knjigu za taj dan). Možete da smislite poseban pozdrav koji će imati ulogu rituala koji je ujedno zabavan i smanjuje anksioznost.

 Čuvajte se separacione aksioznosti

Prvih par nedelja nakon što pođe u obdanište sasvim je normalno da dete oseti strah od odvajanja. Budite pripremljeni da će plakati, ali se trudite da ostanete pozitivni i da dete ne vidi da Vam je teško što ga ostavljate. Ne odugovlačite, čak i ako počne histerično da plače, jer će to otežati rastanak i za Vas i za dete. Kada se dete privikne na novo okruženje u obdaništu rastanak će biti mnogo lakši.