Praktični saveti

Kako naći dobru dadilju?

Postoji nekoliko načina putem kojih možete angažovati dadilju. Svaki ima određene prednosti i mane. Vaše dete bi trebalo da bude u najboljim rukama, te je zato profesionalna selekcija najbolji način za pronalaženje kvalitetne dadilje – proverene, pouzdane i odgovorne osobe koja će ispuniti vreme sa Vašim detetom na pravi način.

Pronalaženje dadilje često nije lak zadatak za roditelje. Najdragocenije što imate, Vaše dete, predajete na čuvanje osobi koju ne poznajete, ni Vi, a ni dete. Zbog toga je kvalitetan odabir dadilje veoma važan momenat u pripremi za dalji razvoj Vašeg deteta. Postoji nekoliko načina za pronalazak dobre dadilje.

Putem preporuke

Biranje dadilje putem preporuke je način kome roditelji često pribegavaju iz razloga što im pruža određenu dozu sigurnosti jer je ta osoba već proverena i neko garantuje za nju. To je najveća prednost ovog načina. Još jedna prednost jeste što samo traženje dadilje ne iziskuje novčani trošak. Prvo što se zapitate, kada odlučite da tražite dadilju preko preporuke, jeste: Gde da je nađem? Koga da pitam? Obično su to prijatelji, kolege ili bliža i dalja rodbina. Kada dobijete preporuku i dadilja dođe kod Vas, na red dolazi onaj teži deo koji se tiče same procene kandidata u odnosu na potrebe koje imate. Tada se pitate koja su to prava pitanja za intervju koja će Vam dati željene i odgovarajuće odgovore? Zatim, kako da procenite dadilju na osnovu dobijenih odgovora? Ceo proces nije ni malo jednostavan. To su neke od prepreka na koje možete naići u ovom procesu. Čak i kada dobijete sjajnu preporuku postoji jedna začkoljica. Dadilja koja je bila odlična Vašoj preporuci se možda neće uklopiti i u Vašu porodičnu atmosferu, niti sa Vašim detetom, iako je objektivno vrlo kvalitetna, jer to možda ipak nije dadilja za Vas.

Pretraga interneta

Drugi način za traženje dadilje jeste pretraga raznih sajtova i oglasa na internetu. Prednost ovog načina jeste što takođe ne iziskuje novčani trošak. Međutim, potrebno je mnogo vremena da detaljno i kvalitetno pretražite internet, kao i još toliko vremena za intervjuisanje dadilja. Da ne govorimo o vremenu potrošenom na zakazivanje intervjua i uklapanje odgovarajućih termina sa kandidatima. To može biti veoma naporno, a kad se uz to pridoda i činjenica da ste videli preko 15 kandidata i da niko ne odgovara Vašim kriterijumima, ceo proces postaje veoma iscrpljujuće iskustvo. Ovom načinu roditelji pribegavaju kada ne mogu naći dadilju preko preporuke, i ne mogu izdvojiti novac za profesionalnu selekciju dadilja.

Profesionalna selekcija dadilja

Profesionalna selekcija predstavlja niz koraka koje sprovodi stručni tim kako bi iz velike količine kandidata izdvojio one najbolje i najkompetentnije za obavljanje najodgovornijeg posla – čuvanja dece. Kvalitetna agencija za posredovanje između dadilja i porodica pažljivo bira svoje kandidate i uvek ih procenjuje na više nivoa. Intervju sa psihologom je ono što daje najviše podataka o samoj ličnosti i kompetencijama dadilje. Zatim, svaka dadilja popunjava detaljan formular gde navodi svoje prethodno iskustvo, svoje kompetencije i sposobnosti. Zadavanje testa ličnosti je, takođe, jedan od koraka u procesu selekcije jer rezultati testa daju opis karaktera dadilje, što dalje pomaže agenciji prilikom spajanja dadilje i porodice. Zakonska provera je isto veoma značajan deo procesa selekcije. Svaki kandidat donosi uverenje da protiv njega nije pokrenut krivični postupak. I na kraju, ali i dalje veoma bitno, svaki kandidat je u obavezi da izvadi sanitarnu knjižicu čiji rezultati potvrđuju da je kandidat zdravstveno sposoban da radi sa decom. Iako ovaj način možda jeste novčano zahtevniji u odnosu na prethodne, njegova prednost je što Vam donosi najbolji kvalitet uz minimalno vremensko ulaganje. Vaše je samo da opišete kakva je to idealna dadilja koja bi se uklopila u Vašu porodičnu atmosferu, da intervjuišete nekoliko kandidata i odaberete onog koji se najviše dopada Vama i Vašem detetu. Agencija će obaviti najteži deo oko izbora užeg kruga kandidata, zakazati intervjue u terminima koji Vama odgovaraju, a Vi ćete vrlo jednostavno doći do finalnog izbora. Proces je neuporedivo jednostavniji i kvalitetniji. Kažu da kvalitet nema cenu, a posebno kada su u pitanju naša deca.

Pozovite Happymamma agenciju i raspitajte se o uslužnoj proceni dadilja do kojih ste sami došli.