Praktični saveti

Kako se izboriti sa ljubomorom starijeg deteta kada novorođenče dođe na svet

Kako i zašto se ovo događa?

 Sasvim je prirodno da starije dete oseti ljubomoru kada se nova beba rodi. Ako ste u skorije vreme ponovo postali majka i imate starije dete, razumećete ovu pojavu. Vaše starije dete je naviklo da bude jedino dete u porodici i da ima poseban odnos i povezanost sa vama. Sada ono mora da se nosi sa bebom koja se odjednom pojavila u njegovom životu. Dete nema kapacitet da razume svoja osećanja i veoma mu je teško da se nosi sa svojom ljubomorom. Ono će verovatno biti neposlušno ili će možda čak pokazati neki vid regresije.

Najčešća ponašanja starijeg deteta u ovakvim situacijama:

  • Odbija da hoda
  • Pokušava da sedne na sedište svog brata/sestre
  • Traži flašicu (iako je već neko vreme ne koristi)
  • Prestaje da koristi nošu
  • Skače na fotelju dok dojite bebu
  • Počinje ponovo da sisa palac
  • Štipa ili zadirkuje svog brata/sestru

1. Pripremite Vaše dete za bebin dolazak – objasnite svom detetu da nosite bebicu u svom stomaku i da će ono uskoro dobiti brata ili sestru. Recite mu da će se jedan period, kada beba dođe na svet, tata brinuti o njemu. Potrudite se da ono shvati da se Vaša osećanja premu njemu neće promeniti dolaskom bebe. Uključite svoje dete u pripreme pred porođaj i objasnite šta će se tačno dešavati neposredno pre i u toku bebinog dolaska.

2.Uključite starije dete u brigu o bebi – postoji puno stvari koje Vaše dete može učiniti za svog novog brata ili sestru. Na primer, može pevati pesmu bebi kada se ona rasplače. Ne tražite od Vašeg deteta da bude „odraslo dete“ ili „mali roditelj“. Ono bi trebalo i dalje da se oseća kao dete i da ima osećaj da se uvek može osloniti na vas. Pitajte Vaše dete za savet u vezi sa bebom, jer će se ono tada osećati bitno u Vašim očima.

3.Provodite vreme sa starijim detetom – iako provodite puno vremena sa mlađim detetom, potudite se da odvojite vreme i za starije. Prvorođenom detetu nedostaje Vaša ljubav i pažnja, te će mu vreme koje provedete sa njim veoma značiti. Pokušajte da ne menjate detetove rutine kada beba dođe u vašu porodicu.

4.Nemojte porediti svoju decu – izbegavajte rečenice poput: „Zašto ne možeš da budeš više kao tvoj brat“. Istaknite snage i vrline svakog deteta ponaosob. Možete istaći ono u čemu je dobro starije dete, ali odmah iza toga bi trebalo naglasiti i vrlinu drugog deteta. Ako ih budete poredili može doći do pada samopouzdanja jednog deteta ili možda čak i oba.

5.Nemojte stavljati bebu u centar zbivanja – pokušajte da ne organizujete svaku aktivnost u odnosu na bebu. Umesto da kažete „Pomoći ću ti kada završim sa bebom“, recite: „Pomoći ću ti čim pre budem mogla“. Pazite na to da se Vaše dete ne oseti zapostavljeno zbog svog mlađeg brata ili sestre.

6.Možete očekivati veliki spektar različitih emocija od svog deteta – agresiju, žalost ili tugu. Pokušajte da shvatite detetova osećanja i da mu date do znanja da ga razumete. Razgovarajte sa detetom o tome kako se oseća i izrazite svoju ljubav i saosećanje.

Dolazak novorođenčeta u porodicu može biti veoma izazovan, čak i stresan, događaj za mame. Zato je važno pripremiti starije dete za dolazak bebe. Starije dete neće biti ljubomorno ukoliko oseća da je uključeno u bebin život. Happymamma savetuje da uvek razgovarate sa vašim detetom o njegovim emocijama i da se potrudite da odvojite vreme koje ćete posvetiti samo njemu.