Praktični saveti

Kakve sve žudnje postoje u trudnoći?

Zašto zapravo žudimo?

Opšte je poznato da u toku trudnoće žene imaju čudne žudnje za hranom. Ako ste trenutno u drugom stanju ili ste nekada bili, razumećete ovaj fenomen. U toku trudnoće nivo hormona je povišen, što dovodi do promene čula ukusa i mirisa. Takva promena može uzrokovati da nas određena hrana veoma privlači, a ponekad istovremeno i veoma odbija, što može dovesti do averzije prema datoj vrsti hrane.

Doktori kažu da zapravo niko ne zna pravi razlog javljanja jake žudnje za određenom vrstom hrane u toku trudnoće, ali postoje neke teorije. Najpoznatija kaže da ono za čim žena žudi zapravo sadrži materije koji joj nedostaju u organizmu. Žudnja je način na koji nam organizam šalje poruku o svojim potrebama. Kroz žudnju telo može tražiti natrijum, kalijum, protein, kalcijum, mast itd. Ako se desi da u toku trudnoće imate potrebu da jedete čudne kombinacije hrane (npr. krompir sa čokoladom), moguće je da vam određen sastojak nedostaje u organizmu (kalijum iz krompira), ali čokoladu dodajete kako biste lakše pojeli ono što je zapravo potrebno jer vam se njen ukus dopada. Organizam šalje signale o svojim potrebama dok čulo ukusa usmerava tu potrebu ka nečemu što sadrži ono što može da zadovolji te potrebe i što nam je prirodno ukusno.

Najčešće žudnje za hranom

Led – trudnice vole da jedu led. Trudnice sa dijagnostikovanom anemijom će pre jesti led jer to smanjuje upalu desni i jezika, što je čest simptom anemije.

Čokolada – ovaj slatkiš nas čini srećnim, što može biti jedan od razloga zašto ga trudnice vole. S druge strane, doktori govore da želja za čokoladom može biti indikator manjka kalcijuma ili masti.

Ljuta hrana – od ljute hrane telo se znoji što ujedno i hladi organizam. Trudnicama je teško da održe organizam hladnim te im takva hrana pomaže.

Krastavčići – teorije govore da je iza žudnje za krastavcima zapravo manjak natrijuma, ali ne postoje dokazi za ovu tvrdnju.

Voće – trudnice žude za voćem zbog vitamina C koji im je preko potreban u drugom stanju.

Limun – trudnice često jedu sam limun ili ga iscede u vodu u većim količinama. Kao što često vole ljuto, često im se i kiselo dopada.

Slatkiši – ova žudnja može biti znak trudničkog dijabetesa, ali je u većini slučajeva samo rezultat povišenog nivoa hormona.

Sladoled – ne samo što spada u slatkiše, već takođe i hladi organizam (kao i ljuta hrana).

Crveno meso – puno je proteina i gvožđa što je trudnicama preko potrebno.

Kafa – čini nas opreznim i „leči“ glavobolju i depresiju. Doktori ne savetuju konzumaciju kafe u toku trudnoće, te se stoga konsultujte sa lekarom pre konzumiranja iste.

Bizarne žudnje

Šta govore trudnice o svojim bizarnim trudničkim žudnjama?

„Stavljala sam kečap na svu hranu. Inače ne volim kečap.“

“Moja jedina bizarna želja je bila sok od krastavčića. Popila bih sve iz tegle. Zar to nije odvratno? Moj muž se uvek smejao kada vidi teglu punu krastavčića bez soka unutra.“

“Jedne nedelje sam jela SAMO tortilje sa piletinom – za ručak, doručak i večeru.”

„Ponekad bih stavljala krastavčiće na Oreo kolačiće. Oni okrugli mali krastavčići za sendviče su idealne veličine za Oreo keks!“

“Ubacivala sam sir u kečap! Tako grozno, ali tako dobro!”

„So! Jela sam so kašikom, do vrha napunjenu!“

“Slani krekeri  umočeni u sladoled od jagode. Moj muž je sakrivao krekere po kući jer mu je bilo grozno da gleda kako to jedem!“

“Krastavčići u siru obmotani čajnom kobasicom!“

“Imala sam čudnu želju za pire krompirom sa prelivom od karamele!“

„Moje omiljeno jelo je bila zelena salata sa šećerom odozgo.“

“Juče sam jela kobasicu sa džemom od jagoda.“

Žudnje za nejestivim namirnicama

Ovakve žudnje su veoma opasne po majku, a posebno po dete. Žudnja za nejestivim namirnicama predstavlja poremećaj ishrane koji se zove pika. Pika je poremećaj koji karakteriše perzistentno jedenje namirnica kao što su zemlja ili farba tj. namirnica koje nemaju nutritivnu vrednost. U toku trudnoće žene mogu žudeti, i jesti, stvari poput zemlje, deterdženta, bojica ili leda iz frižidera. Doktori navode da ovakva žudnja nekada može indikovati nutritivni deficit (npr. potreba za gvožđem), ali to nije dokazano. Pika može izložiti bebu velikom riziku. Postoje dokazi da pika u toku trudnoće dovodi do problema u dečjem razvoju – niska verbalna inteligencija, oštećen sluh i motorni razvoj. Takođe, može povećati rizik od razvijanja poremećaja pažnje i problema pri učenju.

U narednim redovima navedene su nejestive žudnje koje su žene stvarno imale u toku trudnoće:

“Imala sam želju za peskom i šljunkom. Živim pored plaže i nisam mogla da prestanem da mislim o tome kako pijem pesak.”

“U sve tri trudnoće sam volela da žvaćem sunđer, posebno ako je opran Dove sapunom.”

„Žvakala sam četkice za zube zajedno sa pastom na njima.“

“Tražila sam svuda pesak i cement, i ponekad sam imala i želju da ližem zid.“

Ako imate bilo kakvu vrstu žudnje za inače nejestivim namirnicama trebalo bi da pitate svog lekara kako da je prevaziđete. Uvek postoji način da se takva žudnja zameni nekom drugom jestivom namirnicom, koja će Vam se takođe dopasti. Ako imate bizarnu želju za jestivim namirnicama, to nije nužno problem, ali se preporučuje da se prethodno zapitate šta to zapravo Vašem organizmu treba. Ako shvatite da je Vašem telu potrebna mast, pronađite je u drugoj zdravijoj hrani.