Psihološki osvrt

Montesori i Valdorf – pristupi u vaspitanju dece

Mama, danas smo u vrtiću sami spremali ručak! Ja sam imao zadatak da oljuštim krompir, a Sara ga je seckala na sitne komade. Pošto je danas ponedeljak – dan kada mesimo hleb, takođe smo i to spremali u kuhinji, svi zajedno i bilo je baaaš zanimljivo. Mada, trebalo je puno vremena dok se sve očisti. Ručak je bio veoma ukusan, a nakon toga smo šetali šumom i sakupljali lišće, grančice, cveće. Čak smo i pečurke našli! Zamisli!!! Kada smo krenuli u šetnju počeli smo da pevamo pesmicu o šumi, pa smo u pesmu ubacivali nove reči i to baš ono na šta naiđemo. Ja više volim bajke, a sutra ćemo njih da pričamo dok šetamo. Ali sada jedva čekam četvrtak zato što ćemo tada da pletemo i ja ću da završim svoju prvu lutku! Vaspitačice kažu da ćemo od sledeće nedelje da se bavimo tkanjem. Šta je to tkanje, mama?

Koliko roditelja čuje odgovor sličan ovome kada svom detetu postavi uobičajeno pitanje „Kako je bilo u vrtiću?“. Verovali ili ne, roditelji čija deca pohađaju Valdorf vrtiće imaju tu priliku svakodnevno. Valdorf je jedan od alternativnih pravaca u pedagogiji koji je nastao u Nemačkoj 1919. godine. Tokom protekle decenije, vrtići koji rade po Valdorf principima počinju da se otvaraju i kod nas. Ukratko, Valdorf pedagogija teži da vaspitanje dece bude usklađeno sa prirodom, ritmom dana, nedelje , godišnjeg doba i unutrašnjim ritmom deteta. Obroci su zdravi i vegeterijanski, deca provode dosta vremena u prirodi i uče se kako da je poštuju i čuvaju. U vrtićima se koriste samo prirodni materijali – drvo, vuna, različite tkanine, te se stvara okruženje gde dečija kreativnost dolazi do izražaja.

A sada, hajde da zamislimo veliku prostranu sobu vrtića. Niske drvene police su postavljene uz zidove sobe, a na njima se u korpicama nalaze stvari različitih oblika i boja. Naizgled veoma jednostavne stvari. Kocke, loptice, štapići, štipaljke, sličice… Na sredini sobe je nacrtan krug, a svuda okolo su jednobojne male prostirkice. Nad svakom od njih se nalazi po jedno dete koje koncentrisano rukuje stvarima sličnim onima na policama. Vaspitačica se polako šeta između dece, pažljivo posmatra njihov rad. Dečiji pokreti su smireni dok zamišljeno istražuju svoje materijale. Kako koje dete završi sa igrom, pokupi sve ono čime se igralo i u tišini, jednu po jednu stvar vrati u jednu od onih korpica na policama. Skoro sva deca su završila, osim dve devojčice koje su i dalje udubljene u igru. Ostala deca već seckaju voće sa vaspitačicama. Uskoro će užina!

Veliki broj vas će u ovom opisu prepoznati odlike Montesori vrtića. Takođe, reč je o jednom od pravaca u pedagogiji koji je sve zastupljeniji. Krenuo je da se razvija kao i Valdorf početkom 20. veka, samo nešto južnije, u Italiji. Kao glavni cilj vaspitanja Montesori vidi samostalnost dece, pa je u skladu sa tim vaspitač pažljivi posmatrač koji brižljivo bira u kom trenutku i u kojoj meri će se uključiti u aktivnosti dece. Prostor i materijali po Montesoriju moraju biti jednostavni, praktični, pregledni, ali istovremeno pažljivo odabrani, svaki sa specifičnom namenom da pomogne detetu da usvoji određeno znanje i ovlada određenim veštinama.

Pored toga što ova dva pravca pružaju alternativu uobičajenim pedagoškim pristupima, oni imaju još neke sličnosti – detetova ličnost i jedinstvenost se maksimalno poštuje, teži se tome da se ovlada praktičnim veštinama i rukovanjem sa stvarima sa kojima će dete dolaziti u dodir u svakodnevnom životu. Deca se stimulišu umereno, vežbaju posvećenost dok se njihova interesovanja i tempo rada  strogo poštuju. Takođe podstiče se njihova radoznalost i znatiželja, ali i sklonost ka redu i ritmu. Vidimo da su opšti ciljevi ovih pravaca donekle slični, ali je put do njihove realizacije svakako različit. Stoga, naš savet je – istražujte, učite i razmatrajte šta to Valdorf i Montesori imaju da kažu. I ne samo oni, već i ostali pravci i škole. Različiti pogledi na složen pojam vaspitanja i obrazovanja će svakako obogatiti vaše znanje. Ali pre svega, bez obzira na postulate pravaca koje poštujete – istražujte, otkrivajte i razmatrajte prirodu svog mališana i sve one divne potencijale koje u sebi nosi. 😊