Saveti za razvojne faze

Odvikavanje od pelena

Negde oko prvog rođendana, roditelji počinju da se pitaju koje je pravo vreme da se krene sa odvikavanjem deteta od pelena? Informacija koja najpre dođe do nas je da pedijatri savetuju da ne bi trebalo da to bude pre 18 meseci, jer dete tek tada ulazi u fazu kontrolisanja sfinktera. Jedno od obaveznih pravila je da dete ne treba forsirati, pritiskati i insistirati. Većina mama se sigurno konsultuje sa online mamama, pa sam tako i ja isčitavala online savete. Neki od njih govore o odvikavanju od pelena za tri dana ili za jedan vikend čak. Omiljeni online „bestseleri“ govore o majci četvoro dece koja savetuje kako da dete odmah odviknete od pelena. Definitivno, tema je jako zanimljiva i ima puno literature na zadatu temu.

Svaka mama će se sigurno zapitati šta je prava mera za moje dete? Koji je naš recept? Pre nego što uđete u ove polemike zapitajte sebe sledeće:

1. Koliko mi je važno da to bude brzo? (vikend, tri dana ili može da traje koliko treba)

2. Koliko mi je važno da to bude što pre? (pelene i maramice nisu jeftina stavka u budžetu. Nekim roditeljima ova stavka jeste jak motiv za istrajavanje na odvikavanju)

3. Kakav Vam je roditeljski stil? Ako na ovo pitanje ne možete da date precizan odgovor, setite se kako vas vaši najbliži vide – kao strogog, demokratskog ili popustljivog roditelja?

4. Kakvo je Vaše dete? Da li već možete reći za njega da ima određeni karakter i da li vas najviše podseća na nekog od ukućana?

Sledeća stvar je da se naoružate trikovima koji će ga privući noši ili šolji. Recimo da idete zajedno u kupovinu i birate nošu za njega, ili mu sami donesete nošu u obliku neke životinje, pa ukrašavate zajedno nošu i lepite razne stikere, šljokice i omiljene junake. Za wc šolju uvek možete nabaviti boju za vodu koja će mu biti zanimljiva prilikom mokrenja, a možete obećati i korišćenje četke za WC posle ostvarenog uspeha, deca umeju da budu jako slaba na njih. Kada razmislite o svim stvarima, možete otpočeti sa taktikom i videti da li ima efekta. Ukoliko nema efekta i dete jednako pokazuje nezainteresovanost za nošu, odgovor je jednostavan. Kupite još nekoliko paketa pelena i sačekajte još malo. Svako dete je priča za sebe. Nema recepta koji je zagarantovan za svako dete bez izuzetka.

Neki od znakova spremnosti:

Fizički znakovi: koordinirano trči i hoda, urinira gotovo uvek u isto vreme, ima periode kada je suva pelena u kontinuitetu od najmanje dva sata ili za vreme spavanja.

Znakovi u ponašanju: može da sedi mirno u jednoj poziciji o dva do pet minuta, može da skida i navlači pantalone, ne sviđa mu se osećaj kada nosi vlažne ili prljave pelene, pokazuje interesovanje u aktivnostima vezanim za kupatilo (hoće da gleda vaše aktivnosti u kupatilu), ne pokazuje otpor prilikom upoznavanja sa korišćenjem toaleta.

Kognitivni znakovi: razume fizičke znakove koji se odnose na to da je vreme da se ide u toalet, može da prati jednostavne instrukcije, izgovara reči koje su povezane sa toaletom.

Naravoučenije je da stil kojim će se vaše dete odvikavati od pelena, zavisi isključivo od vas samih. I zima je jednako dobro godišnje doba za odvikavanje. Lepše vreme je samo lep izgovor. I najbitnije je da se osluškuje, predlaže i nikako forsira. Ti mali ljudi zaista sami najbolje znaju kada su i da li jesu spremni.