Happymamma usluge

Prilagođavanje na vrtić i izazovi odlaska u kolektiv

Da li se sećate svog polaska u školu? Bilo je to za sve nas vrlo uzbudljivo iskustvo puno nepoznatih doživljaja i očekivanja šta nas tamo čeka. Tada je većina dece, kao i sada, pre škole išla u vrtić, i nekako brže i lakše prolazila period prilagođavanja na školsko okruženje u odnosu na onu decu koju su čuvale bake i deke. Čini se da tada nije bilo toliko popularno kritikovati tzv. „baka-servis“, kao što u današnje vreme možemo čuti – u vrtiću se stvaraju korisne navike, stiču se novi drugari i razvijaju se društvene veštine, bake i deke će razmaziti decu, itd. Kako god da okrenemo, vrtić je bio i ostao veoma koristan servis kada su roditelji zaposleni i nemaju drugu opciju za čuvanje dece dok su oni na poslu.

Priprema deteta za vrtić, kao i proces prilagođavanja na jaslice, mogu biti veoma zahtevni zadaci čak i za iskusne roditelje. Svako dete je posebno u svom reagovanju na prva odvajanja od roditelja, i za to nam je na prvom mestu potrebno puno strpljenja i razumevanja. Kako proces prilagođavanja na novo okruženje traje minimalno nedelju dana, i svakog dana preporučuju da dete ostaje sve duže i duže u vrtiću, može biti zahtevno za roditelje da usklade svoje poslovne obaveze tokom ovog perioda. Nakon što se proces prilagođavanja završi, dolaze novi izazovi u vidu neočekivanih virusa koji se kriju iza svake klupice u svakom vrtiću. Novopečeni roditelji koji se prvi put susreću sa vrtićem, imaju stav „neće se to nama dogoditi, razvili smo jak imuni sistem kod deteta“, ali nažalost realnost ih obično razuveri već posle prvih par nedelja. I nakon nekog vremena, kada se dete već navikne na novi ritam i na odlaske u vrtić, dobijanje virusa od drugara je nezaobilazna stanica kod većine dece. S obzirom na to da roditelji nisu u situaciji da svaki put odsustvuju sa posla kada im je dete bolesno, potreban im je neko od poverenja ko će se postarati za bolesno dete.

Sve ovo su samo neke od uzbudljivih strana roditeljstva, a kako dete raste postaju sve zanimljivije i izazovnije. U svakoj od tih situacija značilo bi nam da imamo pomoć nekoga sa strane, i tada ćemo se najčešće setiti da postoje dadilje i bebisiterke koje mogu da olakšaju celoj porodici ovakve situacije. Možete angažovati bebisiterku po potrebi koja će voditi brigu o Vašem detetu svaki put kada odsustvuje iz vrtića zbog prehlade i gripa. Nemojte se ustručavati da angažujete pomoć, jer će virusi neminovno doći, a najbolje za Vašu porodicu jeste da Vaše dete ima adekvatnu podršku kada je bolesno i van vrtića.