Happymamma usluge

Saveti za intervjuisanje dadilje

Pronalaženje odgovarajuće dadilje je važan korak za svakog zaposlenog roditelja. Potraga za dadiljom može biti preplavljujuća, jer ste proveli mesece ili godine brinući za svoje dete i sada bi odjednom trebalo da prepustite sve odgovornosti negovanja, uspavljivanja, podučavanja i igranja nepoznatoj osobi dok se Vi vraćate na posao.

Kako da znate da li ste napravili dobar izbor ne samo za dete, već i za Vas? Evo nekih tajni koje Vam mogu pomoći prilikom pronalaženja najbolje dadilje za Vašu porodicu:

Definišite i izlistajte očekivanja koja Vi i Vaš partner imate od idealne dadilje:

  • Da li želite nekog ko je stariji i ima dosta iskustva ili Vam je potrebna mlađa dadilja koja može da isprati dinamiku Vašeg deteta?
  • Da li tražite nekog ko je bilingvalan?
  • Da li ste uzeli u razmatranje i muške dadilje?
  • Da li Vam je potrebna osoba koja živi blizu tako da nikad ne kasni?
  • Da li je važno da dadilja ima važeću vozačku dozvolu?
  • Koja kućna pravila dadilja treba da poštuje?
  • Koliko ste spremni da platite dadilju?

Postoje mnoge stvari koje treba uzeti u obzir, stoga posvetite dovoljno vremena za dogovor o prioritetima pre nego što započnete Vašu selekciju.

Koristite Vodič Happymamma-e prilikom intervjuisanja kandidata

Intervju je dvosmerni proces u kome Vi i Vaša potencijalna dadilja razmenjujete informacije i, što je najvažnije, otkrivate da li se slažete i da li možete da sarađujete. Vaša prva impresija je vrlo značajna, te nemojte ignorisati Vaše instinkte ili reakcije Vaše dece prema potencijalnoj dadilji. Za vreme intervjua imajte stalno na umu da ćete možda blisko sarađivati i ostavljati je da se brine o Vašoj deci, te je važno da Vam se dadilja sviđa, da joj verujete i da se osećate prijatno sa njom.

Upoznavanje dece

Važno je da upoznate odgovarajuću dadilju sa decom pre donošenja konačne odluke. Odlučite da li ćete ih dovesti na deo intervjua ili zakazati sledeći, malo neformalniji, intervju da biste mogli da posmatrate interakciju između dece i dadilje s obzirom na to da ćete mnogo naučiti iz dečije reakcije i načina na koji im je dadilja pristupila. Nije preporučljivo da deca budu prisutna za vreme celokupnog prvog intervjuisanja pošto mogu odvlačiti pažnju.

Napravite sažetak intervjua i popunite evaluacioni upitnik

Jasno je da treba mnogo toga imati na umu kada intervjuišete potencijalne dadilje. Mnogi beleže važne stvari tokom intervjua, ili neposredno posle, dok drugi više veruju svom instinktu i daju posao osobi koja im se najviše dopala. Happymamma će obezbediti evaluacioni upitnik, koji može pomoći da osigurate da je procena svakog kandidata bila konzistentna.

Osoba koja provodi najviše vremena sa Vašim detetom postaje primarni staratelj u porodici, što može vrlo lako biti i sama dadilja. Roditelji bi trebalo da prepoznaju važnost formiranja snažne veze između dadilje i deteta, jer upravo to znači da dadilja uspešno radi svoj posao. Uvek preferirajte da dete ostvari snažnu afektivnu vezanost sa dadiljom pre nego da uopšte nema vezu. Dete će se osećati utoliko voljenije ukoliko osoba koja ga čuva ima snažnu vezu i gaji pozitivna osećanja prema njemu. Očuvanje ove veze će obezbediti da se Vaše dete oseća dovoljno sigurno i spokojno da iskusi optimalan razvoj nervnog sistema. Afektivna vezanost je ključni faktor koji utiče na način organizovanja mozga deteta i utiče na detetov socijalni, emotivni, intelektualni, i fizički razvoj.