Saveti za razvojne faze

Saveti za period razvoja do kraja 1. godine – govor

Sva deca se razvijaju i rastu na sebi svojstven način i svojim tempom. Vreme koje provodimo sa njima igrajući se i učeći ih je veoma važno i može doprineti kvalitetu njihovog razvoja… Najvažnije je zapamtiti da je svako dete različito.

Govor može početi da se razvija u veoma ranom periodu jer se bebe trude da kopiraju zvukove i govorne obrasce iz svog okruženja. Pokazivanje predmeta iz okruženja i priča sa Vašom bebom je veoma korisna za razvoj govora. Beba upija sve što joj govorite, tako da nemojte odustajati čak iako smatrate da je vreme za prve reči već trebalo da bude iza Vas.

1. Pričajte, pričajte i pričajte: Ukoliko je kuća u kojoj se beba razvija tiha, i samo dete će biti tiho. Zato, slobodno pričajte!

2. Čitajte knjige naglas: Idealan trenutak da se razvije i podstakne ljubav prema knjigama je rani period razvoja. Bebe vole knjige koje imaju šarene boje, teksture, ali i pesmice koje se rimuju i koje mogu da se pevaju. Ukoliko imate knjige za decu iz kojih može da iskoči neki meda ili zeka, to će biti pun pogodak.

3. Isključite TV: Dok čitate knjigu isključite druge izvore potencijalne buke. Bebe imaju ograničenu mogućnost koncentracije, pa će bilo kakav dodatni izvor stimulacije odvlačiti pažnju sa onog što želite – da Vaše dete sluša Vaš glas i uči kroz interakciju sa Vama.