Saveti za razvojne faze

Saveti za period razvoja od 3. do 4. godine

Iako se svako dete razvija svojim tempom, postoje ključne faze u razvoju koje je potrebno poznavati kako biste u svakom trenutku znali na koji način možete da doprinesete razvoju detetovih potencijala. U trećoj godini, deca hodaju i trče samostalno, mogu čak hodati i na prstima, i skakati u malim razdaljinama. To je period kada vole da se igraju sa loptom, a možete ih čak naučiti da voze tricikl, i obavezno sa njima igrajte uz različite vrste muzike.

U ovom periodu Vaše dete ume da nacrta lice i već je počelo da koristi u većoj meri jednu ruku za crtanje i pisanje. Rečnik se svakim danom sve više proširuje, i počinje korišćenje simbola. Ako date detetu da niže perle, verovatno da će u toj aktvnosti biti uspešno. Ukoliko je već počelo da ide u vrtić, verovatno je naučilo da deli igračke sa drugima, ali neće iznenaditi ni ukoliko je posesivno i ne želi da ih deli sa drugom decom. Učenje brojanja može biti zabavno u ovom periodu, te im obavezno ponudite knjige u kojima su nacrtane životinje ili voće koje može da broji.

Već oko četvrte godine, dete se sve više igra sa drugom decom u grupi, i pokazuje naklonost prema drugoj deci. Takođe, javlja se želja da bude od koristi drugima i sve više je samostalno u aktivnostima koje radi. U ovom uzrastu pravljenje različitih oblika može biti veoma zabavno. Aktivnosti koje radite sa decom bi trebalo da budu usmerene na razvoj njihove pažnje i pamćenja. Obzirom da deca pokazuju interesovanje za to kako svet oko njih funkcioniše, može se razviti i potreba da budu destruktivni prema predmetima koje upoznaju. Nemojte se uplašiti, ovo je razvojna faza koja brzo prolazi.

Kako nam se uskoro bliži predškolska nastava, a zatim i polazak u školu, razvijajte kod deteta ljubav prema knjigama, pisanju i crtanju jer će im ove veštine biti od pomoći u prvim koracima školske nastave.