Saveti za razvojne faze

Šta beba zna?

Ako vas zanimaju zanimljive činjenice o sposobnostima novorođenih beba ili dok su još uvek u maminom stomaku ovaj tekst će vam otkriti neke od njih.

Da li ste znali da je beba nakon 4 meseca od začeća već osetljiva na pokret i može da oseti mamino kretanje?

Već nakon 7 meseci beba u maminom stomaku reaguje na svetlo, što znači da može da vidi!

Bebama prija zvuk maminih otkucaja srca

 Najzanimljivije je da bebama prija buka maminih otkucaja srca! Istraživanja pokazuju da bebe nakon rođenja brže dobijaju na težini ako slušaju zvukove koji liče na otkucaje srca nego ako slušaju glasnije zvukove od toga ili ih uopšte ne slušaju. Koristan Happymamma savet – omogućite vašoj bebi da sluša zvuk otkucaja srca i kada se rodi držeći je na svojim grudima, tako je činite srećnom i sigurnom!

Da li bebe uče još dok su u stomaku?

Važno je da znate da bebe u stomaku uče od majke, najviše slušajući njen glas. Čitajte bebi neku priču za decu dok je još uvek u stomaku i ona će je mnogo zavoleti. Kada se rodi, beba će brže i lakše sisati dok joj budete čitali istu priču koju je slušala u stomaku. Tako ćete i vi i vaša beba biti srećniji i zadovoljniji.

Slično prethodnom, novorođene bebe lako prepoznaju maternji jezik svog okruženja. One duže sisaju i više uživaju u hrani dok slušaju govor koji im je poznat nego ako slušaju neki strani jezik. Sve to nam govori da bebe uče dok su još uvek u maminom stomaku, a ne samo nakon rođenja. Bebe stare tek 3 dana umeju da razlikuju mamin glas od glasova drugih osoba ženskog pola. Osim toga, one čak pokušavaju da imitiraju njen glas što dodatno govori koliko im je on drag i prijatan. Drage mame, zbog toga često pričajte sa svojom bebom čim se rodi jer je to čini zadovoljnom i ispunjenom. Bebe su najsrećnije u maminom okruženju.

 Uloga tate u razvoju deteta

Drage tate, vaša uloga u rastu i razvoju deteta je takođe veoma važna. Istraživanja pokazuju da je Vaša podrška tokom trudnoće neophodna. Budite puni razumevanja prema budućoj mami i pokažite interesovanje za roditeljstvo – čitajte knjige o trudnoći ili barem Happymamma savete.

Ako imate već jedno dete, a drugo je na putu, važno je da znate da možete pomoći mami tako što ćete se Vi više posvetiti brizi o starijem detetu. Tako će mama imati više vremena da se posveti bebi, ali i sebi, i biće Vam veoma zahvalna.