Zdravi recepti

Trešnjin profil

Triput ura za trešnje!

Došle su nam ranije ove godine! Dobro nam došle! Ima li ičeg boljeg od ukusa svežih, slatkih, sočnih trešanja? Trešnje su vrlo kratko na trpezi, ali kada su tu, kao što su sada, zgrabite ih obema rukama i uvedite u ishranu svoje bebe. Ukoliko se odlučite da svoju bebu upoznate sa trešnjom pre 8. meseca starosti, onda ih skuvajte i izmiksajte da biste napravili fin pire i da bi beba lepo mogla da svari trešnjinu čvrstu koricu. Ne bi bilo loše da pitate Vašeg pedijatra da li možete da koristite trešnje i kada beba počinje da upoznaje voće, jer ako ih sada propustite, na ove sveže, nesvakidašnje, sezonske lepotice ćete morati da sačekate do sledeće godine. Trešnje su naoružane antioksidansima i savršene su za bebe i svu našu decu u toplim danima koji su pred nama.

Lična karta trešanja

Trešnje, poput borovnica i ostalih jako obojenih voćkica, imaju tamno-crveni ten koji potiče od visoke koncentracije antocijanina i antioksidanata. Bilo da su slatke ili kisele, trešnje Vam donose veliku količinu antiokisdanasa, pa ne čekajte dugo dok im je sezona, već ih konzumirajte što više!

Vitamini

Vitamin A –  Važan za bebin vid i zdravlje očiju, rast kostiju. Takođe, velika je podrška imunom sistemu u svakodnevnoj borbi protiv zločinaca.
Vitamin C – Svi znamo koliko je važan vitamin C, ali da dodamo da pomaže u rešavanju i koštanih i problema kože, što pomaže da bebini desni i zubići ostanu zdravi.
Vitamin K – Važan za zgrušavanje krvi za bebe.
Tiamin  Vitamin B1 ima važnu ulogu u pretvaranju glukoze u energiju.

Minerali

Kalijum – elektrolitni mineral koji radi sa natrijumom kao čuvena natrijum-kalijum pumpa za kontrolu vode i zdravog krvnog pritiska.

Gvožđe  važno za dobru vrednost hemoglobina, a  hemoglobin je ključni sastojak crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Hemoglobin je “krvni pigment” jer daje crvenu boju eritocitima – crvenim krvnim zrncima. IZUZETNO je važan jer radi jednu od najvažnijih stvari u organizmu – prenosi kiseonik iz pluća do svih delova tela, a donosi ugljendioksid (iz tkiva) do pluća.

Mangan – zaslužan je za bolju strukturu kostiju, a od njega zavisi apsorpcija kalcijuma, izgradnja vezivnog tkiva, pravilan rad tiroidne žlezde, regulacija nivoa šećera u krvi, kao i metabolizam masti i ugljenih hidrata.

Bakar – štiti ćelijske membrane.

Fosfor – veoma važan za izgradnju kostiju i zuba.

Magnezijum – ovaj važan mineral služi da pomogne kostima da budu snažne, kao i da srčani ritam bude ujednačen.

Kalcijum – važan za izgradnju zdravih kostiju i zuba kod naših brzo rastućih beba.

Drage mame, ako jedete trešnje, ne bojte se njenih šećera. Neke studije su pokazale da trešnje mogu da pomognu u bržem sagorevanju masnih naslaga i topljenju sala u predelu stomaka.

Dobro je znati da visok sadržaj vlakana u trešnjama može imati blag laksativni efekat na telo. Pire od trešnje može biti dobar način da se oduprete opstipaciji kod bebe ili kod vašeg malenog deteta.

Kako izabrati i pohraniti trešnje za vašu bebu

Trešnje su osetljive i moraju se tretirati sa posebnom pažnjom. Slično kao i nas, mame. Trešnje moraju odmah u frižider, a kada ih uzimate, potražite one koje su tvrđe. Obavezno ih probajte ako ih kupujete na pijaci. Tako ćete videti da li su sveže ili ne. Takođe, ukoliko niste u mogućnosti da ih uberete direktno sa drveta, potražite ih na pijacama. Sada im počinje sezona i tezge su pune. Uvek su dobrodošle organske, ali kako danas dosta mama ne može da kupuje organsku hranu, uvek prodavcu šapnite da kupujete za bebu. Možda će neko od njih odreagovati na to.

Obzirom na to da su dostupne veoma kratko tokom godine, dobro je znati da dobro reaguju na zamrzavanje. Operite ih i zamrznite u pakovanja koje imaju malo vazduha i uživajte u njihovim čarima tokom cele godine.

Kada ih kasnije budete pripremali za bebu, možete uzeti nekoliko, da ih beba jede prstićima, ili ih kuvati i dobiti sladak pire. Takođe, ako je leto, eto vam divnog sorbea. Dodajte zamrznute trešnje u ekstra brzi blender i za tren oka ćete imati kremastu teksturu koja je ukusna kao sladoled.

A sada recepti:

TREŠNJE + NANA + GRČKI JOGURT (ILI OBIČAN GUSTI JOGURT ILI ORGANSKO KISELO MLEKO)

1 ŠOLJA TREŠANJA

2-3 LISTIĆA NANE

1-2 ČAŠE GRČKOG JOGURTA ILI OBIČNOG GUSTOG JOGURTA ILI ORGANSKOG KISELOG MLEKA

Trešnje, koje ste očistili od košpica, stavite u šerpicu. Sipajte vode tek toliko da ih prekriju. Kuvajte 10 minuta. Procedite ih. Ostavite malo da se prohlade. Stavite ih u blender sa listićima nane. Blendirajte. Kada se stvori kremasta masa, dodajte jogurt. Promešajte. Nemojte sada blendirati. Imaćete za oko 4 porcije za bebu. U frižideru će potrajati do 3 dana, ali što se pre pojede, to bolje. Mlja.

Prijatno! NJAMI…