Montesori edukativni programi

Montesori metoda nastala je iz verovanja njenog tvorca, g-đe Marije Montesori da ukoliko dete previše zaštitimo, čuvamo ga od neprijatnosti, ako mu povlađujemo i budemo mu stalno na usluzi, dete gubi na interesovanju da bude vlasnik sopstvenog života, oduzimamo mu mogućnost da bude odgovorno za sopstveni život. Dete možemo da sputamo našom prevelikom ljubavlju, jer nas ona dovodi do nepresušive želje da ga zaštitimo od svih negativnih uticaja.

Montesori metoda zasnovana je na individualnim potrebama svakog deteta, i ona uz aktivan razvoj i praktično delovanje, vodi ka stimulisanju samostalnosti u svakodnevnim radnjama koje dete obavlja.

Beba dok je mala u svom razvoju stalno nešto želi da dodirne, pokaže, objasni, istraži, nema mira u svom procesu saznavanja novih stvari.

Montesori sistem upravo tako funkcioniše. Montesori deca će biti stimulisana da prave kreativne odluke kroz praktično učenje, biće deo zajedničke igre, gledaće postupke starijih, a svoje će unapređivati i razvijati.

Dete će biti stimulisano da istražuje, osluškuje, učestvuje, stvara i pomaže. Na najkreativniji i najbezbolniji način gradiće svoju ličnost, pronaći će svoj sopstveni ritam, samo će odlučivati i postati nezavisno.

Biće znatiželjno, uvek će ići dalje i, što je još važnije, imaće želju da stalno uči, saznaje i otkriva nove stvari.

Kao osnivač Montesori programa, Marija Montesori je početkom 20. veka pristupila vaspitno-obrazovnom radu na dotad neviđen i krajnje inovativan način. Smatrala je da su odrasli, koji pomažu deci više nego što je to neophodno prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, velika prepreka u razvoju dečije samostalnosti.

Uz najiskrenije ljubitelje dece, jedinog sertifikovanog edukatora Montesori programa u Srbiji i Montesori društvo Srbije, Happymamma Vam pruža mogućnost da se dodatno edukujete u pravcu Montesori pedagogije.

Programi se razlikuju. Montesori Društvo Srbije u svojoj ponudi ima nekoliko programa koji se razlikuju u zavisnosti od tema koje se savladavaju:

  • Osnovni bazični kurs Montesori programa (I deo i II deo) – program koji daje međunarodno priznat sertifikat za sprovođenje Montesori programa
  • Primena Montesori metode u radu sa osobama sa invaliditetom – akreditovani program u oblasti socijalne zaštite, sa 36 akreditovanih bodova
  • Realizacija programskih sadržaja u vrtiću kroz Montesori metod – akreditovani program u oblasti obrazovanja sa 16 akreditovanih bodova
  • Montesori pristup u nastavi matematike u nižim razredima osnovne škole – akreditovani program u oblasti obrazovanja sa 16 akreditovanih bodova
  • Montesori u jaslicama – jednodnevna edukacija namenjena vaspitačima, medicinskim sestrama za rad u jaslicama
  • Montesori kod kuće za uzrast od 3 – 6 godina – jednodnevna edukacija namenjena roditeljima, bebisiterima i svima koji se bave decom ovog uzrasta

Svim polaznicima su obezbeđeni materijali od strane edukatora za učesnike ili grupu: priručnik sa opisom materijala i uputstvima za praktičan rad sa materijalima, pisani materijal koji prati temu, zbirka fotografija materijala na CD-u i relevantni sertifikat u zavisnosti od vrste edukacije koja se pohađa.

Sve obuke održavaju se na srpskom jeziku, te je razumevanje srpskog jezika neophodan preduslov za pohađanje i dobijanje sertifikata.

Edukatorka je Eržebet Bedrosian, spec. predškolske pedagogije, Montesori edukator (zvanje za edukatora stekla tokom dvogodišnje specijalizacije na Naučnom univerzitetu „Etveš Lorand“ u Budimpešti, a nostrifikovano je od strane Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Beogradu), a saradnici su Montesori vaspitači-instrukturi (vaspitači, defektolozi, učitelji, itd., u zavisnosti od oblasti koja se obrađuje).

Ukoliko ste zainteresovani za neki od gore opisanih Montesori kurseva čije je održavanje u planu, ostavite Vaše podatke u formi ispod sa napomenom koji kurs Vas zanima,  i mi ćemo Vas uskoro kontaktirati!

 PRIJAVA