Profesionalna orijentacija

Biraj pažljivo budući poziv i donesi odluku na vreme!

„Najbolji život je kada smo u skladu sa sobom, sopstvenim afinitetima, sklonostima i interesovanjima. U tom slučaju uspeh i sreća su zagarantovani.“

Jedan od prvih i najvažnijih koraka na putu tvoje buduće karijere jeste odabir prave profesije. Većina ljudi ovu odluku donese na osnovu svojih interesovanja, preferencija i osobina ličnosti, ali i karakteristika samih poslova kojima žele da se bave u budućnosti.

Nekada to bude racionalan pristup obavljen nakon detaljne analize, a opet neretko nas snovi povedu za odlukom.

Happymamma tim psihologa se pozabavio ovom vrlo važnom temom i kreirao savremeni pristup profesionalnoj orijentaciji koja pre svega pruža kvalitetan, stručan osvrt na sklop osobina ličnosti, profesionalnih interesovanja, kognitivnog stila, sklonosti i talenata osobe, a koji je u skladu sa zahtevima tržišta novog doba.

Naš cilj je da ti pomognemo da doneseš pravu odluku ili potvrdiš da si na pravom putu u izboru buduće profesije.

Ukoliko odlučiš da ti mi budemo podrška prilikom ovog jako važnog zadatka, treba da znaš sledeće:

  • Ukoliko imaš manje od 18 godina biće nam potrebna pisana saglasnost tvojih roditelja da bismo se uopšte sastali sa tobom.
  • Takođe će biti potrebno da se čujemo sa tvojim roditeljima pre tvog dolaska kod nas.
  • Popunićeš i jedan formular na osnovu koga dobijamo osnovne informacije o tvojoj trenutnoj situaciji.

Ne zameri, svi ovi koraci su potrebni jer nam je bitno da potvrdimo da smo svi na istom zadatku – da nam je svima u najvećem interesu da otkrijemo ono u čemu si dobar/a, šta voliš, šta ti se nikako ne dopada i šta rezultati testova kažu o tebi. Testovi su zanimljivi i obećavamo da ti neće biti dosadno ni u jednom jedinom trenutku.

Viđamo se dva puta:

Tokom I susreta pričamo sa tobom detaljnije, i dobijaš par testova da rešiš (onih zanimljivih 😉). Ukupno za ovaj deo treba da izdvojiš 120 minuta i da budeš što odmorniji/a i koncentrisaniji/a.

Testovi sa kojima ćeš se susresti su psihološki testovi ličnosti, testovi kognitivnih sposobnosti i test profesionalnih interesovanja. I samo da znaš, nema glupih odgovora, svaki odgovor je tačan, jer ćeš ga ti dati i jer će nama to pomoći da pronađemo zajedno ono što tebi najviše leži i najviše prija. Testovi su prilagođeni modernom obrazovanju i tržišno traženim pozicijama, te nema razloga da strepiš da ćemo ti predložiti da budeš tkalja ili pak slovo-sklapač u štampariji.

Tokom II susreta prolazimo kroz rezultate testova prvo sa tobom lično, a zatim i sa tvojim roditeljima. Od vašeg dogovora zavisi da li ćete sve vreme biti zajedno ili ne. Kako god bilo, duže se viđamo sa tobom (oko 40 minuta), a sa njima na kraju oko 20 minuta. Pazi, roditelji i ne moraju da dođu, ako misle da nisu neophodni. Tada ćemo se čitav sat družiti sa tobom.

Osim usmenog savetovanja, sa sobom ćeš poneti i detaljan izveštaj sa objedinjenim rezultatima testova uključujući i stručno mišljenje psihologa.

I kasnije, ako te ipak nešto muči, imaš sumnje da li je prava odluka doneta ili možda imaš problem da se adaptiraš na fakultet ili višu školu, ne zaboravi, potrebno je samo da nas pozoveš i možemo ponovo da se sastanemo i prođemo kroz sve izazove koji su itekako savladivi. Mi znamo da ti to možeš. Nekada je potrebno samo malo da i tebe ubedimo u to.

Više detalja ćemo podeliti sa tobom i tvojim roditeljima uživo ili putem telefona.

Nadamo se da se vidimo uskoro.

Veliki pozdrav za tebe,

Psihološkinje iz Happymamama centra za dobrobit porodice 😉