Uslužna procena dadilja

Dešava se da porodica nekada nema vremena za intervjuisanje velikog broja kandidata (dadilja, bebisiterki ili mentora) usled brojnih svakodnevnih obaveza, a nekada i ne smatraju sebe dovoljno stručnim za obavljanje celokupne procene kandidata, dok potreba za osobom od poverenja postaje hitna. U takvim situacijama Happymamma tim psihologa može biti od pomoći. Mi ćemo uzeti detaljne zahteve od Vas, detaljno popričati sa Vama o tome koje su navike Vaše porodice i koja tačno očekivanja imate od buduće dadilje, bebisiterke ili mentora/ke, i na osnovu jasno definisanih smernica obaviti profesionalnu selekciju i procenu kandidata.

Kada dođe vreme da porodica razmatra opciju angažovanja osobe koja bi trebalo da se stara o čuvanju deteta ili dece, pred njom je odgovoran zadatak. Prvi korak je da se razmisli o tome koliko vremena će nam biti potrebna ta osoba za pomoć oko dece. Nekada je to samo potreba privremenog tipa – od nekoliko sati i dana nedeljno, kada krećemo u potragu za bebisiterkom, a nekada se radi o dugoročnijem angažovanju koje podrazumeva više sati na dnevnom nivou svim radnim danima. U tom slučaju ćemo biti u potrazi za dadiljom. Naravno, kada deca porastu, i školske obaveze se nagomilaju, pojavi se i potreba da iskusan mentor pomogne oko domaćih zadataka ili problema sa učenjem. Koja god da je potreba u pitanju, roditelji nakon definisanja dužine angažovanja, i, naravno, planiranja budžeta za angažovanje te osobe od poverenja, dolaze do sledećeg koraka koji podrazumeva definisanje tipa ličnosti dadilje, bebisiterke ili mentora.

Neki od klasičnih zahteva roditelja su da dadilja bude topla, komunikativna i saradljiva; da lako prihvata smernice roditelja i da konstruktivno prihvata kritiku; da je po obrazovanju bliska oblasti pedagogije. Nekada je potrebno da dadilja preuzme dete iz vrtića i zatim provede vreme sa njim u kreativnom radu, podstičući dete da oslobodi svoju maštu i da kroz igru, crtanje, čitanje priča ili glumu u mini predstavama uči i razvija svoje sposobnosti. Za pomoć oko novorođenčeta uvek je preferiran profil kvalifikovane pedijatrijske sestre ili babice koje imaju veliko iskustvo u radu sa novorođenim bebama.

Koji god profil ličnosti da smatrate da će se najbolje uklopiti u Vašu porodicu, potrebno je obaviti procenu kandidata upravo po Vašim kriterijumima. Dešava se da roditelji dođu do određenog broja kandidata putem preporuke. Bilo da su Vaši prijatelji, rođaci ili možda komšije čija su deca upravo krenula u školu i njihova dadilja ostaje bez posla, preporučili kandidate, jednostavno nije dovoljno da osoba bude preporučena i da odmah počne sa radom kod vas. Potrebe, navike, stil komunikacije, očekivanja, sve su to važni aspekti koji se razlikuju od porodice do porodice.

Koliko god Vi cenili Vaše prijatelje i divno se družili sa njima, možda njihova očekivanja od dadilje nisu u skladu sa Vašim potrebama. Zato najčešće dolazi do situacije da ste intervjuisali veliki broj kandidata, ali jednostavno niste sigurni koja od tih osoba će se najbolje uklopiti u Vaš porodični stil, niti se osećate dovoljno kompetentno da procenite preporuke. Dešava se i da porodica nema vremena za obavljanje velikog broja intervjua usled velikog broja obaveza, a potreba za osobom od poverenja postaje hitna.

U takvim situacijama možete kontaktirati Happymamma tim psihologa koji će uzeti detaljne zahteve od Vas, detaljno popričati sa Vama o tome koje su navike Vaše porodice i koja tačno očekivanja imate od buduće dadilje, bebisiterke ili mentora/ke, i na osnovu jasno definisanih smernica obaviti profesionalnu selekciju i procenu kandidata.

Stručna procena podrazumeva:

  • procenu karakteristika ličnosti
  • procenu prethodnog radnog iskustva
  • procenu radnih navika i stila koji kandidati razvijaju u odnosu sa decom
  • proveru preporuka prethodnih poslodavaca
  • kao i autentičnosti kandidata u izjavama da uživaju u radu sa decom.

Kada se na ovako profesionalan način pristupi selekciji kandidata za poslove čuvanja dece, dolazi do velike uštede vremena, ali i do efikasnijeg izbora prave osobe koja će se pridružiti vašoj porodici. Takođe, ovakav pristup je od velike prednosti i za same dadilje, bebisiterke ili mentore, jer poštuje njihove preferencije i očekivanja od porodice u kojoj bi želeli da rade.