Zapamti me ako možeš – karte memorije

Koncentracija i fokus su poput mišića koji zahtevaju redovnu vežbu da bi se ojačali. Neka deca su rođena „jača“ u ovoj oblasti od drugih, ali sva deca mogu naučiti strategije i način na koji mogu poboljšati svoju sposobnost da se fokusiraju i podrže sopstvenu pažnju.

Tokom školovanja, od dece se očekuje sposobnost da se koncentrišu na duži vremenski period. Što su im bolji fokus i koncentracija, to će biti uspešniji u savladavanju školskih obaveza. Kako deca postaju starija, pojavljuju se nove, uglavnom vannastavne, aktivnosti koje zahtevaju još veću koncentraciju. Dok je većina dece u stanju da se koncentriše na aktivnosti koje su zabavne i suštinski prijatne, aktivnosti koje su manje zabavne, ugodne i/ili repetitivne otežavaju fokusiranje i koncentraciju oko sadržaja.

Problemi sa fokusom se mogu pojaviti na mnogo načina i mogu se menjati tokom vremena. Deci će nekada biti teško da:

– se fokusiraju na male detalje, a nekada na veću sliku

– filtriraju nevažne zvukove, prizore ili informacije

– obraćaju pažnju na sadržaj bez ometanja

– vrate misli na prethodni kolosek kada ih neko prekine

– prate zadatak bez potrebe da nekoliko puta čuju uputstva

– prate tok razgovora

– slede uputstva.

Sposobnost koncentracije i održavanja pažnje na sve vrste zadataka je od presudne važnosti za uspešan razvoj, jer pomaže deci da uče bez teškoća i poboljšaju svoje rezultate, a na taj način dete povećava svoje samopouzdanje i samopoštovanje.

Koncentracija je vrlo slična svesnoj pažnji (mindfullness-u) koja u poslednje vreme zadobija veliku pažnju publike. Sposobnost da se obrati pažnja na jednu stvar u datom trenutku, kao koncept svesne pažnje pokazuje se da ima bezbrojne koristi za mentalno zdravlje, počev od povećanog osećanja sreće i zadovoljstva sobom do poboljšanih akademskih performansi.

Psiholozi u Happymammi, upravo zbog toga što znaju  koliko je fokus i koncentracija važna, za našu decu su pripremili karte životinja pod nazivom: „Zapamti me ako možeš“.

Same karte i prilikom otvaranja i upoznavanja vas upućuju na neophodnost fokusiranja jer izgledaju slično, nema dodatnih obeležja za raspoznavanje i od samog starta zahtevaju punu pažnju da bi se krenulo u samu igru. Igra sama po sebi donosi pregršt zabave i vaši mališani će svaki put kada je igraju vežbati fokus i biti koncentrisani sve vreme jer će, da bi sakupili što veći broj porodica i pobedili u igri, morati da pamte koja životinja je gde ili koja životinja koju radnju obavlja.

Igra „Zapamti me ako možeš“ može da se igra i kao klasična igra memorije, samo se ovde kombinuju 4 karte umesto, kao što to obično biva u igrama memorije, dve karte.

Ukoliko želite da saznate više o igri ili imate pitanje za naše psihologe, mi vas čekamo da nas nazovete na 0638797497.