Praktični saveti

Podsticanje kreativnosti kod dece

Postoji ta reč koju svakodnevno čujemo, i sami često upotrebljavamo ali čini se malo poznajemo. Svi mi priželjkujemo da drugi kao jedan od naših kvaliteta prepoznaju kreativnost. Ipak, tokom odrastanja često znamo da je guramo po strani težeći da kod dece razvijamo intelekt, sposobnost učenja, analitičko mišljenje itd. Ogromne resurse ulažemo u njihovo obrazovanje potiskujući maštu i razigranost.

Od kada smo počeli da proučavamo  pojam kreativnosti, upotrebili smo puno reči da bismo ga definisali ali još važnije od toga da kreativnost definišete jeste da zajedno sa svojom decom formirate jasnu predstavu o njenom poreklu. Da li je ona odlika svih ljudskih bića ili određenog broja srećnika? Stručnjaci ističu dva pravca – kreativnost kao datost i kreativnost kao potencijal. Na teorijskom nivou, razlike između ova dva polazišta su velike. Ali one takođe vode i do različitih posledica u praktičnom smislu. Oni koje je vide kao datost, kao dar ili talenat koji naprosto kod nekog postoji ili ne, ne čine puno toga da bi je razvijali. Upravo zato zajedno sa vašim mališanima budite pobornici ovog drugog pravca i prepoznajte bezbroj ideja i zamisli koji se u vama kriju.

Dakle, šta možete učiniti da dete koje gajite izraste u kreativnu osobu? Pre svega, dajte mu lični primer! Znamo da su prvi uzori dece njihovi roditelji. Stoga budite uzor čije je glavno oruđe mašta, koji smišlja bezbroj rešenja za jedan problem, koji stvara nove priče i svetove, koji u predmetima vidi ono što drugi ljudi ne vide. Neka stare palete uz malo boja postanu nove police za knjige. A onda ih ispunite zanimljivim knjigama. Zašto obična tegla ne bi postala ukrasna vaza, konzerva u ukrasnom papiru kutija za olovke, uramljena salveta na zidu malo umetničko delo, stari džemper zanimljivi jastučić… Bojom, oblikom, muzikom ili rečima izrazite ono što nosite u sebi i podstaknite svoje dete da to čini iznova i iznova! Igrajte se i stvarajte zajedno sa decom i uživajte u tome.

Kreativnost je vrlo složen proces koji između ostalog angažuje intelektualne kapacitete, često zahteva dobro opažanje i formiranje asocijacija između više komponenti dok ponekad podrazumeva i motoričke veštine. Ali ono što stoji kao preduslov svakom kreativnom procesu jeste divergentno mišljenje. Mi smo naučili dete da razmišlja divergentno onda kada nikada ne traži tačno već što veći broj postojećih rešenja problema, kada istu stvar posmatra iz više perspektiva i kritički ispituje veći broj činjenica i mogućnosti. Čini se kao vredna veština u današnjem svetu! Ali ne razvija se lako, uči se od najranijeg doba. Ne od školskog doba, već daleko pre toga!

Stoga poklonite veliku pažnju igri sa decom. Neka mašta, dopustite mu da u igri bude sve što poželi – doktor, ronilac, TV voditelj, roditelj, astronaut. Neka isproba što veći broj životnih uloga koje ga čekaju, a Vi se nađite odmah pored njega u ulozi pacijenta, morske kornjače, poznatog glumca…Jedan vikend posvetite istraživanju prirode i igri u pesku a sledeći neka bude posvećen umetničkom stvaranju. Čitajte postojeće priče i izmislite nove. Rešavajte zagonetke i imajte puno odgovora na dečija radoznala pitanja. Dajte svojim mališanima slobodu i pomozite im da otkriju i izraze svoju jedinstvenost!