Praktični saveti

Povratak na posao

Verovatno se svakoj mami čini, u prvim danima života njene bebe, da je povratak na posao tako daleko i bezbrižno ne misli na svoje poslovne obaveze. A onda se iznenada desi da dan kada je potrebno da se vrati, dođe nenadano brzo. I sve teško padne.

Evo nekoliko saveta, kako da povratak na posao bude što manje stresan:

1. Donesite odluku čim pre ko će se brinuti o vašem detetu dok ste vi na poslu.

Sa kim/čim se osećate najsigurnije? Da li su to detetove bake, dadilja ili vrtić? Bilo ko da je u pitanju, postepeno navikavajte Vaše dete na osobu koja će ga čuvati dok Vas nema. Ukoliko su u pitanju bake, zamolite baku da provodi više vremena sa Vama i pratite kako samostalno organizuje brigu o detetu. Verovatno će postojati mnogo toga što Vam neće baš biti po volji, niti onako kako ste Vi zamislili, i da, istina je da Vi to sve radite daleko bolje, ali ne zaboravite da imate nekog u koga već imate poverenja, ko je pouzdan i ko dobro poznaje čitavu situaciju vezanu za Vas i Vašu bebu jer je tu oduvek. Ako se opredelite za dadilju, krenite sa navikavanjem, ispočetka od nekoliko sati dnevno. Upoznajte dadilju sa svim bitnim činjenicama koje se tiču deteta i okruženja u kojem se dete nalazi.
Nabavite lepu svesku u koju će dadilja zapisivati sva relevantna dešavanja koja se odnose na Vaše dete, npr. koliko je spavalo, koliko je puta promenila pelene, šta je dete jelo, kakvog je raspoloženja bilo, šta je potrebno nabaviti od stvari itd… Pratite u toku dana aktivnosti dadilje i deteta, osluškujte stepen zadovoljstva vašeg deteta u odnosu na dadilju i kada budete sigurni da je sve u dobrom redu, izađite u kupovinu. Ostavite joj spisak svih neophodnih brojeva, upoznajte je sa pravilima vaše porodice, sa načinom ishrane, sa pravilima nege Vašeg deteta i životnih vrednosti koje su Vam važne ( npr. homeopatsko lečenje, prirodna nega, organska hrana). Ukoliko se opredelite za vrtić, obavezno odvodite dete na navikavanje. U prvim danima, dok ne shvati gde odlazi, neće biti plakanja, ali ono će gotovo sigurno postati obavezna stavka kasnije i prilikom samog približavanja vrtiću. Ovde je neophodan oklop za srce, jer će i Vama biti jednako teško što ga ostavljate, kao i njemu koje odjednom mora da bude u sasvim novom okruženju. Ukoliko Vi niste u mogućnosti, pobrinite se da neko uvek u dogovoreno vreme dolazi po dete u vrtić. U ovom zadatku su bake i deke od neprocenjive vrednosti.

2. Kupovina nove odeće za povratak na posao može biti dobra uvertira da taj podosta neprijatan „come back“ sa porodiljskog bude definitivno lepši.

A i Vi ćete se osećati daleko bolje, a možete pažljivo biranim komadima prikriti i koji zaostali kilogram koji će u narednom periodu biti zagarantovano potrošen na za Vas, nezapamćeni maraton između posla i kuće. Nikada Vam se više neće žuriti kući, nego u prvim danima povratka na posao posle porodiljskog odsustva.

3. Napravite spisak svih „to do“ stvari koje ste odlagali mesecima i koje je potrebno uraditi do povratka na rad.

Ničeg lepšeg od precrtavanja dugo odlaganih obaveza i onog dobrog osećaja da su konačno urađene!

Kako god bilo, koliko god dobro pripremali povratak, u prvim danima će biti stresan za sve, ali već posle nedelju dana, imaćete utisak kao da nikada niste ni bili odsutni sa posla.