Praktični saveti

Saveti za odgovorno hranjenje dece uzrasta 1-5 godina

Zdrave navike kod deteta treba podsticati od najranijeg uzrasta. Formiranje zdravih navika kod dece predstavlja temelj dobrog zdravlja, zato Vam u nastavku nudimo par saveta o zdravoj ishrani Vaših mališana:

 1. Važno je detetu ponuditi više obroka u toku dana. Dete bi trebalo da ima tri glavna obroka i dve užine. Trudite se da obroke ponudite u isto vreme. Preporuka je da dete prvi obrok dobije u prvih sat vremena nakon buđenja a poslednji obrok bar sat vremena pre odlaska na spavanje.
 2. Raznovrsna hrana važna je za dobro zdravlje deteta, koje ujedno ima priliku da proba i zavoli nove vrste hrane. Svakodnevno ponudite detetu:
 • mlečne proizvode
 • ribu ili meso ili jaja
 • žitarice
 • voće
 • povrće
 1. Deci nemojte davati: prženu, pohovanu, slanu i previše začinjenu hranu, slatkiše, gazirana pića,crni čaj, grickalice. Takođe izbegavajte celo koštunjavo voće i kokice.
 2. Ne insistirajte na količini. Dnevne potrebe zavise od uzrasta i od aktivnosti u toku dana. Vaš mališan će danas pojesti veliku količinu hrane, sledećeg dana znatno manju – ne brinite! Poštujte detetov izbor, ukus i želje. Ne hranite dete na silu.
 3. Vodite računa da li je dete unelo dovoljnu količinu tečnosti. Deci uzrasta od jedne do tri godine okvirno je potrebno pet do šest šolja tečnosti dnevno. Najbolje je ponuditi vodu. Izbegavajte davanje tečnosti deci neposredno pre, za vreme, ili odmah posle obroka.
 4. Poštujte detetov izbor da ne voli određenu namirnicu. Ponudite mu namirnicu u nekom drugom trenutku ili u drugoj kombinaciji. Deca uzrasta od prve do pete godine reaguju na izgled hrane u tanjiru. Možda pravljenje različitih “crteža” od hrane može pomoći da Vaše dete zavoli određenu namirnicu.

 1. Jedite porodično kada god ste u prilici, zajedno za stolom. Kuvajte zajedno. Učinite da obrok bude opuštajući, prijatan događaj. Dozvolite detetu da mesi testo, pomogne Vam oko postavljanja stola ili pakovanja sudova u mašinu.
 2. Učite Vaše dete da uživa u jelu i da mu se posveti. Izbegavajte upotrebu tableta, mobilnih telefona i gledanje TV-a tokom obroka.
 3. Malo brljanja po tanjiru i prljava garderoba su dozvoljeni! Nakon navršene prve godine, dete postaje nezavisnije i želi da jede bez pomoći drugih. Jelo je za njega kao igra. Dopustite Vašem mališanu da se isprlja istražujući “svet obroka”. Ukoliko je dete mlađe od tri godine, dozvolite mu da jede prstima. Ponudite mu kašiku ili viljušku, ali ne insistirajte da ih odmah i prihvati.
 4. Podstičite zdrave navike kod deteta svakodnevno i budite dosledni. Pored zdrave ishrane, podstičite redovnu aktivnost i dovoljno sna.

I najvažnije za kraj – BUDITE STRPLJIVI! Hranjenje je proces učenja.

Prijatno! 😊