Praktični saveti

Spojiti lepo i korisno

Šta sve današnji roditelj može da radi sa svojom decom po povratku sa posla? Kao mama koja se svakodnevno vraća sa posla kući kasnije od uobičajenog vremena, često mislim o tome da li se dovoljno igram i posvećujem svojoj deci. Nije dovoljna činjenica da se trudim da svaki slobodan trenutak provedem sa njima, već često razmišljam i o načinu na koji zajedničko vreme provodimo. Dalje, ma koliko dobro da ste organizovani, uvek postoje određeni kućni poslovi koji čekaju samo na Vas. Kako spojiti to malo parče vremena koje Vam ostane nakon posla sa kvalitetnim vremenom koje ćete provesti sa Vašom decom i vremenom koje je potrebno da se obave poslovi po kući na koje ekskluzivno pravo imate samo Vi? I ne, nemate čarobni štapić.

Ako se maksimalno trudite da jedno dete ne dobije mobilni telefon a drugo tablet odmah po Vašem ulasku u stan, onda deca, ukoliko imaju više od godinu i po dana, mogu biti uključena u zajedničko obavljanje kućnih poslova. Moja deca obožavaju da ubacuju i izbacuju veš iz mašine, počev od ubacivanja “čarobne tablete” (praška u obliku tablete) u bubanj, do podešavanja programa za pranje i čekanja da se čuje zvuk da je mašina počela da radi. Onda sledi priprema mašine za sušenje veša i ubacivanje veša u mašinu za sušenje sa, naravno, neizostavnim podešavanjem programa koji ih naročito zabavlja.

Zatim sledi slaganje veša. Smislili smo da peškire ne slažemo kako to obično biva, već ih rolamo i to rolanje peškira ide daleko jednostavije i njima pričinjava veliko zadovoljstvo. Svako ima zadatak da po sušenju prepozna svoju garderobu i izdvoji je na “posebno brdo”, čak se i takmiče ko će brže. Zatim tražimo “dve iste” čarape, sortiramo garderobu, majice sa majicama i gaćice sa gaćicama. Na kraju ja postavim majice za slaganje, a oni preklapaju rukave.

Kada smo završili sa vešom, prelazimo na spremanje večere. Biramo sastojke iz frižidera. Svako ima tupu ljuštilicu u rukama kojom ljušte povrće, a onda ga zajedno stavimo u vodu za kuvanje. Ili zajedno pravimo sendviče, kuvamo jaja i gledamo svi u šerpu da li je gotovo. Mali problem nastane kada se peku palačinke jer svi hoće da “prvi” drže kutlaču i sipaju palačinku u tiganj, te naše palačinke nikada ne liče na sebe.

Svako veče imamo druge ideje. I uglavnom su povezane sa stvarima koje mama mora da obavi, a deca pomažu. Omiljena stvar im je ređanje plastičnih igračaka u mašinu za pranje sudova. Onda jedva čekaju da mašina završi i krpama obrišu svaku od njih. I mnogo su srećni. Imaju osećaj važnosti i neophodnosti. Uvek ispadne da je mama nešto zaboravila kako se radi, pa oni podsećaju i pomažu. Da li je vreme kvalitetno? Ako kvalitetno provedeno vreme znači da deca uživaju, da su srećna, da mogu nešto novo da nauče i da se osećaju značajno, uslov je zadovoljen.