Praktični saveti

Kuda sa decom ovog proleća?

Nauka je više puta potvrdila da najranija sećanja iz našeg detinjstva blede. Odrasli se uglavnom ne mogu setiti događaja iz svog života koji su se odigrali pre njihove četvrte ili pete godine. Takođe, potvrđeno je da ono čega se najviše sećamo jesu iskustva koja su povezana sa snažnim emocijama, događaji koje smo kasnije prepričavali i, naravno, još bolje ih pamtimo ukoliko su zabeleženi fotografijama ili snimcima. Zato su uvek dobrodošle ideje za narednu avanturu sa svojim mališanima!

Sledi lista nekoliko mesta u Beogradu koja mogu biti zanimljiva deci, pa ukoliko ih već niste posetili predstojeći meseci su pravo vreme za to.

Akvarijum i Tropikarijum

Beogrdski Zoo vrt ste sigurno već posetili, ili barem imate u planu, ali otkrivanje vodenog sveta nam je omogućeno tek od 2016. godine na Senjaku. Postavka je namenjena prvenstveno deci, ali nesumnjivo da i odraslima omogućava zanimljivo iskustvo prilikom upoznavanja ribica, gmizavaca, vodenih biljaka, pojedinih vrsta ptica i brojnih sitnih životinjica. Ulaz je besplatan, kako za decu tako i za odrasle, ali uzevši u obzir da akvarijum radi isključivo zahvaljujući donacijama svaki prilog je dobrodošao! Ovde ćete takođe imati priliku da dobijete sve neophodne informacije ukoliko su vaši mališani zainteresovani za kućnog ljubimca koji je stanovnik voda.

Muzej afričke umetnosti

Ukoliko ste već na Senjaku, nakon Tropikarijuma možete posetiti i Muzej afričke umetnosti u Beogradu. U zgradi muzeja se može videti stalna postavka maski, muzičkih instrumenata,    nakita, drvenih i bronzanih skulptura i različitih predmeta, dok je prostrana bašta odlično mesto za dečije aktivnosti. Muzej redovno, svake nedelje od 11 do 13h, održava kreativne radionice za decu od 4 do 12 godina koje su obično vezane za temu tekuće izložbe. Takođe, kao i mnogi drugi muzeji i ovaj pruža mogućnost za organizovanje rođendanskih radionica. Konkretno, u ovom muzeju deca imaju priliku da se sa svojim drugovima na rođendanu upoznaju sa postavkom muzeja i po izboru bave raznim kreativnim aktivnostima (pravljenje figurica od gline, izrada maski ili nakita, igranje mankale…). Poseta ovom muzeju je idealna prilika da se sa decom zabavite i naučite gomilu stvari o sasvim drugačijim kulturama od naše. Individualna karta je 200 dinara, grupna 150, dok je deci predškolskog uzrasta ulaz besplatan.

Muzej nauke i tehnike

Iako je i stalna postavka sa starim uređajima i aparatima veoma zanimljiva, muzej poseduje i deo namenjen isključivo deci. U galeriji igračaka se nalazi preko 150 njih iz perioda između 1920. i 1970. godine. Takođe, naučna igraonica je deo muzeja gde se mališani na interaktivan način mogu upoznati sa naučnim otkrićima. Ovde deca imaju prilike da sami sprovode eksperimente i upoznaju se sa optičkim varkama, ravnotežom i mnogim drugim fenomenima. Muzej često organizuje radionice, aktivnosti i postavke namenjene deci, a pruža i priliku za organizovanje rođendanskih avantura u njemu. Muzej se nalazi u Skender-begovoj ulici, a porodična poseta košta 400 dinara.

Još nekoliko predloga kada su u pitanju muzeji koji organizuju aktivnosti za decu jesu Narodni muzej, Prirodnjački muzej, Muzej savremene umetnosti, Pedagoški muzej, i svakako Muzej iluzija koji će posebno probuditi radoznalost i znatiželju dece, ali i odraslih.

Pionirski grad

Ako se odlučite za boravak u prirodi i bavljenje sportskim aktivnostima, sportsko-rekreativni centar „Pionirski grad“ koji se nalazi na Košutnjaku je pravi izbor za vas. Ovde možete pronaći sportske terene za odbojku, košarku, mini-fudbal, rukomet, atletsku stazu, kao i deo za slobodne aktivnosti dece sa penjalicama, ljuljaškama, klackalicama, malim proplancima… Na njihovom sajtu možete naći informacije o kampovima, radionicama, sportskim i mnogim drugim aktivnostima koji se održavaju u okviru centra. Dodatna prednost je to što je Pionirski grad okružen zelenilom, te je celokupno okruženje idealno da se kod dece podstaknu zdrave navike i ljubav prema sportu.

Kolarac

Ovo je pravo mesto za vas ukoliko želite da se vaše dete upozna sa svetom muzike. Pored pohađanja mnogobrojnih muzičkih radionica na kojima mogu da učestvuju, deca ovde imaju prilike da slušaju koncerte, pri čemu mogu da se nakon koncerta popnu na binu, upoznaju sa muzičkim instrumentima, scenom i muzičarima. Kolarac takođe organizuje i koncerte za bebe, a zanimljivo je to što se deca tokom koncerta mogu ponašati slobodno, mogu da šetaju i istražuju prostor.