Saveti za razvojne faze

Saveti za period razvoja od 2. do 3. godine

Pisanje i crtanje

Kako se Vaše dete bliži početku druge godine, unesite više materijala za crtanje i pisanje. Blok za crtanje ili papiri koji su malo iskorišćeni, a ne mogu se više koristiti na poslu, mogu biti korisni. Očistite pod i stavite dovoljno papira, bojica, olovki i pokažite detetu kako da koristi različite boje u prvim koracima crtanja. To će biti veoma korisno za detetov razvoj.

Saveti za podsticanje emocionalnog i ponašajnog razvoja

Nijedno dete nije savršeno, te nemojte savršenstvo ni očekivati, odnosno postavljati to kao zahtev prema detetu. Ponekada emocije koje osećaju mogu biti prejake, pogotovu u periodu kada još uvek imaju limitiran broj reči koje koriste. Budite strpljivi i pokušajte da razumete različite ekspresije svog deteta. Naučite ga kako da pokazuje uznemirujuće emocije na prihvatljiv način.

1) Pretvorite oblačenje u igru. Iako ujutru nema mnogo vremena pre Vašeg odlaska na posao, ipak bi bilo korisno da oblačenje za dete bude uzbudljiv doživljaj, pre nego obaveza u kojoj odbija da učestvuje. Ukoliko dete samo želi da se obuče, obavezno mu dozvolite, naravno, kada god imate dovoljno vremena za takvu akciju.

2) Hvalite svoje dete kad god je uradilo nešto što je dobro ili Vas je poslušalo. Nemojte propuštati otvoreno pokazivanje da ste zadovoljni onime što je uradilo ili pokazalo.

3) U ovom periodu deca umeju da budu veoma zabavna, ali nemojte zaboraviti da ukoliko ne želite da Vaše dete ponavlja neke neprijatne reči, nikako ih ne izgovarate pred njim! Ovo je takođe period u kome dete počinje igre pretvaranja i glume da je neko drugi.

4) Pitajte dete kako se zove i koliko ima godina. Ovo je zabavno pitanje na koje deca vole da odgovaraju.