Praktični saveti

Vreme poklanjanja

Približava se vreme darivanja. Kao i svake godine, vaša deca će dobiti brdo poklona. Na većinu njih ćete početi da se saplićete, neki od njih će se nekontrolisano uključivati preko noći i izluđivaće vas, dok će skoro sve poklone deca već do februara potpuno zaboraviti.

Vratimo se svi zajedno unazad. Vrlo malo sećanja, složićete se, uključuju poklone koje smo dobili… Ja se npr. sećam ponike i barbike. I to je sve…

Koji tip poklona možemo dati našoj deci koji nikada neće zaboraviti? Koji pokloni mogu da utiču na njihove živote i menjaju ih zauvek?

Pomozite nam da zajedno napravimo spisak. Mi počinjemo:

  1. Proverite da li vaša deca znaju koliko ih cenimo. A onda ih podsećajte. Čim dobijete priliku za to.
  2. Podstaknite dete da sanja velike snove. Zauzvrat, oni će stvoriti uverenja da mogu da budu sve što požele, a to je pravi put da to i ostvare jednog dana.
  3. Naučite decu da postavljaju pitanja o tome ko, šta, gde, kako, zašto, i zašto ne. „Prestani da postavljaš toliko pitanja“ su reči koje nikada ne bi smele da budu izgovorene od strane nas, roditelja.
  4. Deca bi trebalo da nauče sve iz početka, uključujući odgovarajuće ponašanje, kako da funkcionišu zajedno sa drugima, kako da postignu određene rezultate i kako da ostvare svoje snove. Disciplinu ne bi trebalo izbegavati ili uskratiti. Umesto toga, trebalo bi da bude dosledna i pozitivna.
  5. Naučite ih da pažljivo biraju reči. Reči su moćno oružje. Moraju da budu odgovorni za ono što izgovore jednog dana kada već budu bili veliki. Trenutak je da im pokažemo dok su mali da je izgovorena reč, veoma bitna stvar.
  6. Naučite decu da budu velikodušna. Pokažite im da je velikodušnost vrlina i da će se super osećati svaki put kada je pokažu.
  7. Naučite ih da se nadaju. Da veruju da uvek može bolje i da od njih mnogo toga zavisi. Na taj način će steći snagu, odlučnost i izdržljivost.
  8. Stavite ih u krilo kad god to možete. Krilo je najbolje mesto za razgovor, čitanje ili maženje. A tada deci u samu dušu ulivate osećaj sigurnosti i ljubavi.
  9. Dajte im optimizam. Pesimisti ne menjaju svet.
  10. Poželite im dobrodošlicu prilikom svakog vraćanja kući. Stvorite im siguran osećaj da se uvek mogu vratiti nazad i da je njihov dom najbezbednije mesto za njih.

Dodajte još. Sigurno možemo još puno toga da dodamo.

I uz novogodišnje poklanjanje Pepe Praseta ili Dinosaurusa, budite sigurni da im date i dobar deo ovog spiska.