Iz ugla jedne mame

Zašto odabrati pomoć agencije?

„Nakon što sam shvatila da ne mogu sve sama, imala sam pred sobom izazovan zadatak. Prvo je važno da shvatite da više ne možete sve sami, iako mnoge majke nerado priznaju da vole da budu Super heroji i da će sve same – pa nek se sruši nebo!

Kada osvestite taj deo sebe da je važno da i Vi budete naspavane, počešljane, lepo obučene, i da imate vremena da sednete i konsolidujete misli, jer to je preduslov za zdravu majku/roditelja, e tada kreće nova epizoda, često nazvana paranoja. Naime, jer niko nije dovoljno dobar da čuva Vašu decu, sem Vas i Vaših roditelja… Ja bih samo jedno pitala: koliko vas, odnosno Vaših roditelja ume da pruži prvu pomoć (ne odnosi se na zdravstvene radnike)? Rekla bih malo. O tome gotovo da i ne razmišljamo. Nama je najvažnije da deca budu voljena, sita i čista. Bake i dede su tu da pruže ljubav na par sati, kada žive blizu, ali ne zaboravite da je i njima jako teško i psihički, a pogotovo fizički da budu sa našim mališanima ceo dan, dok smo mi na poslu. Nas zaboli glava i budemo umorni kada smo sami sa decom. Zamislite kako je bakama. Puca kičma.

Po strani to što smatram da je deci mesto u kolektivu – sa decom.

E sad, imate u životu situacije kada se na posao vraćate ranije, pre nego što dete napuni godinu dana, kada još nije vreme za vrtić, a i kada baka i deda nisu u mogućnosti da pomognu. Tada kreće potraga za bejbisterkom i najčešće se oslanjamo na preporuke prijatelja, a  to se uglavnom završava tako što budete nezadovoljni i sa dadiljom, kao i sa onim ko vam je preporučio…

Zato, na našu sreću, postoje agencije. Naravno ima ih dosta, ali retke su one koje su profesionalne – u pravom smislu reči. Happymamma je takva.

Ali jedno morate da znate. Oni nemaju čarobnu kuglu i ne gledaju u pasulj.

Vi morate da definišete šta želite, da im date jasne smernice za pretragu. Trudite se da smernice budu što konkretnije i jasnije. Da biste to definisali, prvo morate da odredite svoje prioritete. Nakon toga sve će biti mnogo jednostavnije i lakše i brže.

Ja sam Happymammma agenciju kontaktirala kada mi je sin imao tri meseca, jer sam počinjala da radim… Iskreno, kontaktirala sam i drugu agenciju, sigurnosti radi. Poslala sam isti zahtev na obe adrese. Već u startu se videla razlika u pristupu, ozbiljnosti, principima i odgovornosti.

               

Happymamma- Milica me je oduševila na prvom koraku. Tolika posvećenost pri odabiru kandidata, želja da bude baš onako kako ste želeli… To nisam videla skoro. *ona druga agencija je otpala vrlo brzo.

Mi smo proces traženja bejbisiterke završili bukvalno posle mesec dana (moj zahtev, selekcija od strane agencije, moja uža selekcija, intervjui…).

Izabrali smo devojku koju je i Milica, predložila. Milica je znala šta nam je potrebno. Znate zašto? Zato što smo bili brutalno precizni kada smo definisali naše potrebe. Onda je i njoj put bio osvetljen i nije tumarala u mraku… To je ključ.

Agencija će da uradi sve, ali nakon što se i Vi posvetite.

Dadilja je kod nas radila godinu dana, ona ista koju smo odabrali u startu i svi smo bili zadovoljni.

Nakon nekog vremena bila nam je potrebna „žena za kuću“, neko ko će da vodi računa o higijeni, kuvanju… Pošto su se sve preporuke završile neslavno, mi smo se opet obratili agenciji Happymamma.

I opet, nakon naših jasnih uputstava Milica nam je pronašla Marinu, koja je kod nas već sedam meseci i ne bismo je menjali.

Pošto nam je dete krenulo u jasle, Anita – dadilja je našla novi posao, jer je kod nas „završila misiju“, ali je Marina i dalje sa nama i vrlo često pomaže oko dece. To radi s ljubavlju.

Ako želite da neko radi kod vas i da bude uz vašu decu, taj neko pre svega mora da bude zadovoljan i motivisan. Budite ljudi i poštujte dogovoreno. Niko nije vaš rob, bez obzira o kojim da se parama radi.

Ove žene su divne, još više ih cenim, jer znam koliko težak i odgovoran posao rade.

 I uvek ću angažovati Happymamma ako mi ikada bude potreban neko. Zašto?

Zato što sam tako sigurna, obezbeđena, zato što znam da svi kandidati imaju sanitarne knjižice, nisu osuđivani… To su stvari o kojima ne morate da mislite i što je najbitnije nećete upadati u zamke čuvenih preporuka prijatelja.

Ne volimo svi iste stvari i ne težimo istom, ma koliko se dobro međusobno poznavali.

Veliki pozdrav

Nevena Vračar :)“