Zdravi recepti

Zdrava hrana

Svakom roditelju je stalo da mu se dete hrani zdravo. Verovatno svaka porodica ima svoje shvatanje šta je zdrava hrana. Na pitanje “Šta je zdrava hrana?” u mom okruženju ima mnogo različitih odgovora. “Zdrava hrana je sveža hrana”, “Zdrava hrana je hrana koju kupujem od poznatih ljudi na pijaci”, “Mama, zdrava hrana je šargarepa i brokoli” – kaže moj četvorogodišnji sin. Za mene je zdrava hrana sva ona hrana koja doprinosi rastu i razvoju moje dece. Ukoliko je sveža i organski uzgajana, pojam zdrave hrane je za mene u potpunosti zadovoljen.

Moja deca vrlo često prave problem kada je povrće u pitanju. Ubeđujemo se, nagovaramo i molimo svaki put kada je u ponudi brokoli, karfiol ili šargarepa. Tek kada imam dovoljno vremena pa od šargarepe napravim rakete, a od brokolija šumu i sve poređam na tanjir, oni sa ushićenjem krenu da jedu, ali brzo nakon toga odustanu. Za mene je to sasvim dovoljno, pojeli su jednu raketa – šargarepu i dva brokoli – drveta. Super!

Šta se dešava sa mesom? Često mi se dešava da kada u prodavnici vidim meso, razmišljam o poreklu i uvek u glavi razmišljam o svim vestima vezanim za uvoz nekog mesa sumnjivog porekla i pored toga što divno izgleda. Onda se najbolje, najšarmantnije moguće nasmejem mesaru, kažem da imam male piliće kod kuće i šaputajući poverljivo pitam kakvo je meso. I svaki put mesar mi kaže isto: “Komšinice, odlično je. Nećete se pokajati.” I meni odmah lakše. Ne mislim da je ta izjava aposlutno jednaka kontroli kvaliteta i HCCP standardu, ali kod mene radi. Kada već ne mogu da kupujem meso sa farme od proverenog čika Raše ili Pere sa Kosmaja, onda bar znam da sam sve uradila što je u mojoj moći da proverim da li je meso u redu.

Kad god mogu kinder jaje zamenim suvim grožđicama i brusnicom. Salate polivam konopljinim, lanenim i orahovim uljem, a proje pravim od ovsenog, kukuruznog i heljdnog brašna. Pijemo aroniju i aloju i deca su se navikla. Svako veče, stanemo u red i čekamo na svoju dozu dok nam tata sipa. Deca vole da piju iz šprica za lekić. Imaju utisak da piju neki lek, a lekove obožavaju, za razliku od njihove mame kada je bila mala.

Moje mlađe dete na pitanje šta je zdrava hrana svaki put kaže: “Sladoled!” Dobila sam zadatak. Našla sam recept za zdrav sladoled! Materijal – potrebne su samo 4 zrele banane! Način pripreme je vrlo jednostavan. Banane sam iseckala na male kolutiće, stavila u kesu za friz (u što manje slojeva) i zamrzla. Po vađenju iz friza razdvojila sam kružiće što sam više mogla (da bih se sve lakše smiksalo) i stavila u električnu seckalicu te pulsno mešajući, malo po malo, miksala dok sve fino nije postalo ujednačeno i kremasto. Koji je recept za vašu zdravu hranu?